Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

İklim Değişikliği Müzakereleri kapsamında Bonn Toplantısı gerçekleştirildi

29 Mayıs 2012

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında bu yılın sonunda Katar’ın Doha kentinde düzenlenecek olan 18. Taraflar Konferansı (COP.18/CMP.8) için taslak karar metinlerinin hazırlandığı İklim Değişikliği Müzakereleri Bonn toplantısı gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) altındaki Yardımcı Organlar (Bilimsel ve Teknolojik Tavsiye Yardımcı Organı-SBSTA, Uygulama Yardımcı Organı-SBI) 36. Oturumları; BMİDÇS ve Kyoto Protokolü altında Geçici Çalışma Grupları (Uzun Vadeli İşbirliği Eylemi Geçici Çalışma Grubu-AWG-LCA.15 ve Kyoto Protokolü Kapsamında Ek 1 Ülkeleri Yükümlülükleri Geçici Çalışma Grubu-AWG-KP.17) Oturumları ve COP 17’de kurulan Durban Platformu Geçici Çalışma Grubu 1. Oturumu (ADP.1), 14-25 Mayıs 2012 tarihleri arasında Almanya’nın Bonn kentinde gerçekleştirildi.

Toplantılara ülkemiz adına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başkanlığında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyetle katılım sağlandı.

AWG-LCA ve AWG-KP Çalışmalarının Doha’da tamamlanmalarına yönelik alınan Durban Kararları çerçevesinde, bu grupların çalışmalarına hız verilirken toplantı süresince gerçekleştirilen çalıştaylarda “eşitlik”, “yeni mekanizmalar”, “azaltım faaliyetleri” gibi konularda ülkelerin görüşlerine açıklık getirilmeye çalışıldı. Diğer taraftan, Kyoto Protokolü’nün 2012 yılının sonunda bitecek olan 1. yükümlülük döneminin hemen ardından sorunsuz bir şekilde 2. Döneme geçilmesine yönelik teknik ve hukuki konularda ilerleme elde edildi.

SBSTA ve SBI oturumları kapsamında bir dizi taslak karar hazırlanarak Doha’ya gönderildi. Bu bağlamda İklim Teknolojileri Merkezi yeri seçimine ilişkin kısa liste, Teknoloji İcra Komitesi tarafından oluşturuldu. Sırası ile; UNEP liderliğinde konsorsiyum, GEF ve Danimarka’dan Det Norske Veritas şeklinde belirlenen listeye göre, icra komitesi görüşme değerlendirmelerini yürütecek.

Gelişmekte olan ülkelerin mali ve teknik destek isteyerek yapacakları azaltım faaliyetlerini kaydetmeleri için Sekretarya tarafından hazırlanmış olan NAMA kayıt sistemi tanıtıldı. Yine gelişmekte olan ülkelere yönelik oluşturulan Kapasite Geliştirme Forumu ilk toplantısını gerçekleştirdi ve çalışmalarına başladı.

Uzun vadeli finansman için oluşturulan Yeşil İklim Fonu’nun Kuruluna üyelik başvuruları devam etmekte olup, ilk toplantısının Temmuz 2012’de yapılması bekleniyor.

Ülkelerin uyum faaliyetlerini koordine etmekle görevli Adaptasyon Komitesine üyelik başvuruları da alınmaya başlandı.

Müzakereler süresince en öne çıkan husus, henüz ilk oturumunu yapacak olan “Durban Platformu”nun gündeminin ve bürosunun seçimi olurken, Durban Platformunun amacı, 2020 yılından itibaren geçerli olacak yeni iklim rejimini, 2015 yılı itibariyle oluşturmak olarak belirlendi.

Müzakereler sonucunda kabul edilen Durban Platformu gündemine göre çalışmalar, hem 2015 yılında oluşturulması hedeflenen yeni rejime ilişkin tüm hususların belirlenmesi hem de 2020 yılına kadar ve daha sonrasında azaltım gayretlerinin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması şeklinde iki kanaldan yürütülecek. Ancak müzakereler süresince ortaya çıkabilecek diğer hususlarda da çalışmalar yapılmasına ilişkin bir dip not gündeme kondu ve gündem bu şekilde kabul edildi.

Durban Platformu bürosunun seçiminde de yoğun müzakereler yaşanırken, gelinen son nokta itibariyle önümüzdeki bir yıl için Hindistan ile Norveç temsilcilerinin eş-başkanlık yapmasına, sonraki bir buçuk yıl için Trinidad ve Tobago temsilcisi ile Ek 1 Ülkeleri adına seçilecek temsilcinin eş-başkanlık yapmasına, ilk raportörlük görevini Rusya Federasyonu temsilcisinin gerçekleştirmesine karar verildi.

Toplantılar süresince diğer taraftan, AWG-LCA Başkanı olarak göreve yeni başlayan Suudi Arabistan temsilcisi ile ülkemize ilişkin gündem maddesi kapsamında görüşmeler yapıldı. Bu bağlamda, söz konusu maddenin temas grubunda ele alınması yerine, gayri resmi danışma yolu ile yürütülmesine; ayrıca, ülkemizin talep ettiği finans, teknoloji ve kapasite geliştirme desteklerinden yararlanmasına yönelik teknik bir belgenin hazırlanarak ülkelerle müzakere edilmesine ve Doha’da buna yönelik bir karar alınması için çalışmaların sürdürülmesine karar verildi.

AWG-LCA, AWG-KP ve ADP Müzakerelerinin bir sonraki oturumu 30 Ağustos - 5 Eylül 2012 tarihleri arasında Tayland’ın Bangkok kentinde gerçekleştirilecek.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır