Ülkemizdeki kıyı alanlarında en uygun kentsel atıksu arıtım yatırımı planlarının geliştirilmesini ve bu sayede kentsel atıksuların deniz kirliliğine yol açmasını engellemeyi amaçlayan SINHA projesi tamamlandı.
Türkiye Kıyılarında Kentsel Atıksu Yönetimi Projesi (SINHA) projesinin kapanış toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Kıvanç Dinçer, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şahin ve projede görev alan diğer çalışanların katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu Türkiye Kıyılarında Kentsel Atıksu Yönetimi Projesi ile deniz kirliliğinin önlenmesi konusunda önemli bir adım daha atıldığını söyledi. Kadıoğlu, ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerden dolayı ve geçmişle kıyaslama yapabilmek için kirlilik izlemenin önem arz ettiğini belirtirken bugün kirliliğin izlenip geçmişle mukayese edilmesinin gelecek için ne tür adımlar atılacağı konusunda önemli ipuçları verdiğini de kaydetti.
Denizlerimizin Temiz Kalması Çok Önemli
Kadıoğlu, AB katılım sürecinde denizlerimizin temiz olmasının hem çevre faslı için hem de turizm açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Kadıoğlu konuşmasına şöyle devam etti;
“Denizlerimizin temiz kalması için sürekli kirliliğin izlenmesi ve önlem alınması gerekiyor. Bu proje ile hocalarımızla birlikte daha temiz denizler için önemli bir adım atmış oluyoruz.
Kalkınma ile koruma konularını bir arada götürmemiz gerekiyor. Bu tür projeler koruma-kullanma dengesini sağlamak için bize önemli birer altlık oluşturuyor. Mevcut mevzuatımızın AB mevzuatı ile mutlaka uyumlaştırılması gerekiyor.
Birçok ilimizde atıksu arıtma tesisleri yapılıyor ve bütün denizlerimizin temiz kalması için yatırımlar yapılıyor. Proje bazlı çalışmalarda hem TÜBİTAK ile hem de üniversitelerle işbirliği içinde çevre çalışmalarımız bu projede olduğu gibi bundan sonraki projelerde de devam edecek.”