Her yıl “Uluslararası Çevre ve Eğitim Vakfı”nın 46 ülkede yaptığı incelemeler sonucunda açıklanan Mavi Bayrak sıralamasında Türkiye bu yıl 355 Mavi Bayrak ile dünya dördüncüsü oldu.
İspanya 540, Yunanistan 394, Fransa ise 358 plaj ile mavi bayraklı plaj sayısında ilk 3 sırada yer alıyor. Karamürsel ile Türkiye’nin mavi bayrak sayısı 355’e ulaşırken, 19 marina ve 13 yata da mavi bayrak verildi. Dünyada ise 3 bin 89 plaj ve 641 marinada toplam 3 bin 730 Mavi Bayrak bulunuyor.
Körfez’e Mavi Bayrak
Birkaç yıl öncesine kadar kirlilik sınırında olan İzmit Körfezi’ndeki temizleme çalışmaları sonuç verdi. Körfez’in ilk mavi bayraklı plajı Karamürsel oldu.
Çevresinde 15 milyon nüfuslu İstanbul gibi mega kentin yanı sıra, Kocaeli ve Bursa gibi büyük sanayi kentlerinin bulunduğu İzmit Körfezi son yıllarda büründüğü siyah renginden kurtulmaya başladı. İzmit Körfezi’ndeki sanayi tesislerinin ve yük almaya gelen gemilerin havadan denetlenmesi ve bölgedeki sanayi tesislerinin kendi arıtma sistemlerini faaliyete geçirmesiyle körfez temizlenmeye başladı. Son 2 yıldır süren koruyucu önlemler İzmit Körfezi’ne ilk mavi bayraklı plajı getirdi. Kocaeli’nin Karamürsel Plajı, 46 ülkede deniz kirliliği ile mücadele eden “Uluslararası Çevre ve Eğitim Vakfı”nın (FEE) temsilcisi Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından mavi bayrakla ödüllendirildi. Körfezin ilk mavi bayraklı plajı bu yaz hizmete girecek.
Hedef Dünya Üçüncülüğü
Türkiye’nin hedefi 2013’te dünyanın en çok mavi bayraklı 3 ülkesi arasına girmek olacak. Yakın zamanda dünya üçüncülüğü küçük bir farkla Fransa’ya kaptırılmıştı. Karadeniz’de Şile, Düzce ve Akçakoca, Marmara’da ise Şarköy’ün ardından Karamürsel Mavi Bayraklı tesis oldu. Tesislerden yıl boyunca çevre bilincini artıran etkinliklerde bulunmaları bekleniyor. Bu sayede mavi bayrak sayımız arttırılacak ve dünya üçüncülüğü hedefine emin adımlarla ilerlenecek.
Mavi Bayrak İin 27 Şart Var
Mavi bayrak için yüzme suyu niteliği, çevre yönetimi, çevre bilinçlendirme, donanım ve insan sağlığı konusundaki güvenlik başlıkları altında 27 şartı sağlamak gerekiyor. Sezon süresince 15 gün ara ile deniz suyu analizlerinin yapılmış ve sonuçlarının AB Yüzme Suyu Direktifi’ne uygun olması, atık suların bertarafı, plaj beldesinde çevre bilinci etkinlikleri, yöre halkının çevre bilinci, imar planına uygun yapılaşma, alg ve bitkilerin plajda kötü bir görüntü oluşturmasına izin verilmemesi, geri dönüşümün yapılması cankurtaran sayısı, ilkyardım, özürlü tuvaleti gibi önemli başlıklara uygunluk kontrol ediliyor.