Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

EKÖK Projesi Eşleştirme Bileşeni Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi

27 Haziran 2013

Sanayi kaynaklı kirliliğin önlenmesi ve kontrolünü amacıyla 6 Ocak 2011 tarihinde başlatılan Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Uygulanmasının Desteklenmesi Projesinin kapanış toplantısı 24 Haziran 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Bakanlıkların merkez birimlerinden, üniversitelerden ve sektörün ilgili dernek, birlik ve sivil toplum kuruluşlarından katılımın olduğu kapanış toplantısında İspanya Büyükelçiliği, Polonya Büyükelçiliği, AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri de yer aldı.

Proje, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile eşleştirme ortakları İspanya Tarım, Gıda, Çevre Bakanlığı ve Polonya Çevre Koruma Baş Denetçiliği tarafından yürütüldü.

Mevcut çevresel izin sistemini 2010/75/AB Endüstriyel Emisyonlar Direktifinin (EED) 1. ve 2. bölümlerinin şartları ile uyumlaştırmak için yol haritası belirlemeyi hedefleyen proje, üç ülke uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından yürütüldü.

Projenin ulaştığı ana hedefler ve proje sonucunda elde edilen çıktılar şöyle:

• EED’nin 1. ve 2. bölümlerinde yer alan entegre çevre izinleri ile ilgili şartları uyumlaştıran yönetmelik taslağı
• Yönetmelik taslağının uygulanması için sonraki adımları belirleyen strateji ve kaynak tahmini önerisi
• AB üye ülkelerinde entegre çevre izin sisteminin uygulanması konusunda kapsamlı bilgi
• Entegre çevre iznine başvurması gereken işletmecilere ve başvuruları değerlendirip izni düzenleyecek yetkili mercie yardımcı olacak iki temel kılavuz
• Kömür kullanan termik santraller, tekstil sanayi, elektrik ark ocaklı demir çelik tesisleri ve petrol rafinerileri için mevcut en iyi teknikler (MET) referans dokümanları sektör kılavuzları
• Kömür kullanan termik santraller, tekstil sanayi, elektrik ark ocaklı demir çelik tesisleri ve petrol rafinerileri sektörlerinin her birine yönelik uygulama çalışmaları
• EED’nin uygulanması ile ilgili çok sayıda AB referans dokümanı

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile sanayi kaynaklı kirliliğin kontrolü ve izlenmesi kolaylaşacak, temiz üretim teknolojilerine verilen destek yaygınlaşacak, bunların sonucunda da hem bürokrasi hem de kirlilik önemli ölçüde azalacak.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır