Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Eşleştirme Projesi Kapanış Toplantısı 11 Haziran 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Bakanlıkların merkez birimlerinden, üniversitelerden ve sektörün ilgili dernek, birlik ve sivil toplum kuruluşlarından seksen kişinin üzerinde katılımın olduğu kapanış toplantısında Avusturya Büyükelçiliği, Finlandiya büyükelçiliği, AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri de yer aldı.
Hava emisyonlarının kontrolü ile ilgilenen Eşleştirme projesi Avrupa Birliği tarafından Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (IPA) sağladığı 1.235.000 Avroluk bir bütçeyle finanse edildi. 7 Mayıs 2011’de başlayıp 26 ay boyunca devam eden proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile projenin Eşleştirme ortakları olan Avusturya Çevre Ajansı ve Finlandiya Çevre Enstitüsü tarafından yürütüldü.
Proje ile Ulusal Emisyon Tavanları (UET) Direktifinin Türkiye’de iç hukuka aktarılarak uygulanmasına ilişkin bir yol haritasının oluşturulması hedefleniyor. Kükürt Dioksit (SO2), Azot Oksit (NOX), Amonyak (NH3) ve Metan Olmayan Uçucu Organik Bileşikler (NMVOC) olmak üzere dört kirleticinin emisyonları için üst sınır değerler belirleyen direktifin amacı ise çevrenin korunması için asidifikasyon ve ötrofikasyona sebep olan kirleticileri ile ozon öncülerinden kaynaklanan emisyonları azaltmak.
Eşleştirme projesi kapsamında, Avusturyalı ve Finlandiyalı çevre uzmanları Türk yetkililerle birlikte dört bileşen aracılığıyla çeşitli faaliyetlerde bulundular.
UET Direktifi’ne yönelik uluslararası ve AB mevzuatını anlamak ve Türkiye’deki kurum ve kuruluşların görev ve sorumluluklarını belirlemek için Türk, Avusturyalı ve Finlandiyalı ortaklar UET Direktifi’nin uyumlaştırılması amacıyla ulusal hava emisyonlarının kontrolüne yönelik bir taslak yönetmelik hazırladı.
Ulusal hava emisyonları envanterinin hazırlanması ve yönetilmesi için gerekli kapasiteyi oluşturmak üzere eşleştirme projesi, emisyon kontrolünün geliştirilmesi üzerine AB Teknik Destek projesinde elde edilen sonuçlar etrafında şekillendi. Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun bir eğitim programı hazırlandı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 25 kişi, 1990 yılından başlayarak yıllık ulusal hava emisyonları envanterinin hazırlanması üzerine eğitim aldı.
UET Direktifi’nde düzenlenen kirleticilerden kaynaklanan emisyonların azaltılması için bir stratejik eylem planı oluşturmak amacıyla 2020 yılına kadar emisyonları azaltmak için sektörlere göre olası politika ve tedbirler öngören bir plan hazırlandı.
UET Direktifi’yle uyumlu bir raporlama kapasitesinin oluşturulması adına, görev ve sorumlulukları belirleyen bir kurumsal değerlendirme raporu hazırlandı. Kurulun amacı, veri ve bilgi aktarımının yanı sıra hava emisyonlarının etkin yönetiminin sağlanması için en üst düzeyde koordinasyon ve işbirliğinin sürdürülmesi olarak belirlendi.
Hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik ulusal çerçevenin tanımlanmasında önemli bir adım ve sektör içerisinde başarılı değerlendirilen projelerden olan Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi, Türkiye’nin hava emisyonlarını Avrupa Birliği’nin şart koştuğu kurallara uygun olarak izleme ve raporlama kapasitesini geliştirmesine katkı sağladı.