Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü
Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı
  1. Emisyon Yönetim Politikaları Şube Müdürlüğü
  2. Modelleme ve Haritalama Şube Müdürlüğü
  3. Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Sıfır Kirlilik Şube Müdürlüğü
  4. Ulaşım ve Hareketlilik Şube Müdürlüğü

Görevleri

1) Hava kalitesinin korunması ve hava kirliliğine etki eden kaynaklar, çevresel gürültü ve titreşim kontrolü ile koku emisyonlarının kontrolüne ilişkin mevzuat hazırlamak, hedef, ilke, politika ve strateji belirlemek.

2) Görevalına giren mevzuatının uygulanmasına yönelik her türlü açıklayıcı dokümanları hazırlamak.

3) Hava kalitesi ve gürültü kirlilik haritalarının oluşturulmasına ilişkin usul, esas ve kriterleri belirlemek, haritaları hazırlamak/hazırlatmak

4) Temiz hava eylem planları ve gürültü eylem planlarının hazırlanmasına ilişkin usul, esas ve kriterleri belirlemek, yapmak/yaptırmak, eylem planlarını izlemek, değerlendirmek

5) Hava kalitesiyle ilgili modelleme çalışmalarına ilişkin usul ve esasları belirlemek, ilgili modellerin çalışma alanlarına uygun şekilde gerekli ölçekte modelleme çalışmaları yapmak, yaptırmak.

6) Ulusal emisyon faktörlerini geliştirmek, ulusal hava kirleticileri emisyon envanterini oluşturmak, raporlamak, emisyon veri tabanını oluşturmak/yönetmek, hava kirletici projeksiyonlarını hazırlamak ve ulusal emisyon tavanlarını belirlemek.

7) Hava ve gürültü kirliliği açısından sıcak noktaların belirlenmesine ve alınacak kontrol tedbirlerine yönelik esas ve kriterleri belirlemek, hava ve gürültü kirliliği maruziyetinin belirlenmesine yönelik çalışmaları yürütmek.

8) Motorlu kara taşıtlarının egzoz emisyonlarının kontrolü için idari, mali, teknik usul ve esasları belirlemek ve bu konulara ilişkin iş ve işlemleri koordine etmek.

9) Ulaşım kaynaklı emisyonların azaltılması ve şehirlerde hareketliliğin artmasına yönelik politika ve stratejileri belirlemek, uygulamaları koordine etmek.

10) Sınır ötesi hava kirliliği ile ilgili çalışmalar yapmak.

11) Yakıt kalitesinin belirlenmesi amacıyla politika ve strateji belirlemek, koordinasyonu yürütmek

12) Yeşil mutabakat ve yeşil kalkınma hedefleri ile uyumlu şekilde sürdürülebilir tüketim ve üretim, temiz üretim, sıfır kirlilik, entegre kirlilik önleme ve kontrol  konularında ulusal odak noktalığı çalışmalarını yürütmek, ilgili mevzuatı hazırlamak ve bu alanda politika ve stratejileri belirlemek ve belgelendirmeye yönelik ilgili usul ve esasları belirlemek, belge vermek ve/veya verdirmek.

13) Sürdürülebilir ve yeşil kalkınma ilkeleri çerçevesinde başta mevcut en iyi teknikler, en iyi çevresel uygulamalar, sıfır kirlilik, entegre kirlilik önleme ve kontrol, eko-verimlilik, sürdürülebilir tüketim ve üretim, temiz üretim, yeşil girişimcilik, endüstriyel simbiyoz, eko-inovasyon ve yeşil ekonomi konularında kavramsal çalışmaları yürütmek, ulusal ve uluslararası politika, strateji ve hedefleri  belirleyerek bu alanda çalışmalar yürüten diğer birim, kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlamak, eylem planlarını hazırlamak/hazırlatmak,

14) Kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaları yapmak.

15) Görev alanına giren konularda uluslararası sözleşme, protokoller kapsamında ulusal odak noktalığı görevlerini yürütmek, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliğini koordine etmek, çalışmaları izlemek ve yürütmek.

16) Görev alanına giren Avrupa Birliği müktesebatının uyumuna yönelik çalışmaları yapmak, bu çerçevedeki projeleri yürütmek, koordine etmek.

17) Görev alanına giren konularda yayın, eğitim, sempozyum, toplantı, konferans ile ilgili kurum ve kuruluşların bilgilendirilmesini sağlamak.

18) Görev alanına giren konularda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmek

19) Genel Müdür tarafından verilen görevleri yapmak.