Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

04-09 KASIM 2019 TARİHLERİ ARASINDA İTALYA’NIN BAŞKENTİ ROMA’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN MONTREAL PROTOKOLÜ 31. TARAFLAR TOPLANTISINDA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI YAN ETKİNLİK DÜZENLEDİ.

27 Kasım 2019

Montreal Protokolü 31. Taraflar Toplantısı (MOP 31), 4-8 Kasım 2019 tarihleri arasında Roma'daki BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)  binasında yapıldı.

Ozon tabakasını incelten maddelerin azaltılmasına ilişkin “Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi” 1985 yılında kabul edilmiştir. Sözleşmeyi takiben, ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımının ve üretiminin kontrol altına alınmasını sağlamak üzere, “Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü” ise 1987 yılında kabul edilmiştir.

Montreal Protokolü’ne 19 Aralık 1991 tarihinde taraf olan Türkiye, Protokole getirilen tüm değişiklikleri kabul etmiştir. Kigali Değişikliği’ne taraf olma sürecinde olan ülkemizde ozon tabakasını incelten maddelerin yerini alan florlu sera gazlarının azaltımına ilişkin çabalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 06 Kasım 2019 tarihinde Roma’daki Taraflar toplantısı sırasında düzenlenen yan etkinlikte, “F-Gazlar Konusunda Kapasite Oluşturma ve Aktarım İçin Kapasite Geliştirme Projesinde” elde edilen bulgular ve proje süreci uluslararası düzeyde katılımcılarla paylaşıldı. Yan etkinliğe Bakanlık uzmanlarının yanı sıra GFA-Ankon-Öko Recherche-Heat International konsorsiyumundan oluşan Proje Ekibi üyeleri proje aktivitelerini çeşitli ülkelerden katılımcılara anlattılar. Moderatörlüğünü projenin Takım Lideri Gönül Ertürer’in yaptığı etkinlikte projenin genel içeriği ve arka planına dair bilgiler veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği ve Uyum Dairesi Başkanlığı, Ozon Tabakasının Korunması Şube Müdürü Ülkü Füsun Ertürk ve UNIDO Program Yöneticisi Rodica Ivan’ın sunumları ardından Julia Kleinschmidt yeni F-Gaz yönetmeliği ile ilgili çalışmaları, Felix Heydel elektronik veri tabanı ve raporlama araçlarını ve Dietram Oppelt ise Türkiye’de florlu sera gazlarının alternatiflerine yönelik mevcut eğilimler konusundaki proje bulgularını aktardı.

Kısaca F-Gaz Projesi olarak anılan proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmekte. Mayıs 2017’de başlayan Proje, Mayıs 2020’de tamamlanmış olacak. Proje sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı florlu sera gazları ile ilgili revize yönetmeliğe ve ithal edilen ve kullanılan f-gaz miktarlarını takip etmeye yönelik elektronik veri tabanı ve raporlama sistemi gibi araçlara sahip olacak.

Gerçekleştirilen sunumlara ulaşmak için tıklayınız.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır