Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Zeytin Atıklarının Yönetimi Projesi (ZeytinAy) Kapanış Çalıştayı İzmir'de Gerçekleştirildi.

20 Ağustos 2015

Zeytinyağı üretimi sonucunda ortaya çıkan zeytin karasuyundan kaynaklı kirliliğin önüne geçilebilmesi amacıyla Bakanlığımızca başlatılan ve TÜBİTAK-MAM ile birlikte yürütülen “Zeytin Atıklarının Yönetimi Projesi”nin (ZeytinAY) kapanış çalıştayı, 14 Ağustos 2015 tarihinde İzmir’de gerçekleştirilmiştir.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Recep AKDENİZ’in ve TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet KİTİŞ’in konuşmalarıyla açılışı yapılan çalıştayda, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlüklerinden katılan personelin yanı sıra, TÜBİTAK-MAM’dan, üniversitelerden, zeytinyağı ve pirina sektörü temsilcilerinden oluşan geniş bir katılımcı grubu hazır bulunmuştur.
Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep AKDENİZ, yaptığı açılış konuşmasında ülkemizin su zengini bir ülke olmadığına vurgu yaparak, sadece zeytinyağı sektöründe değil tüm sanayi sektörlerinde daha az su tüketen ve daha az kirlilik üreten teknolojilere geçişin günden güne önem kazandığının altını çizmiştir. Recep AKDENİZ, ZeytinAY projesinin bu anlamda önemli sonuçlar ortaya koyduğunu, zeytinyağı sektöründe yıllardır tartışılan zeytin karasuyundan kaynaklı kirliliğin önüne geçilebilmesi için çok önemli çıktılar elde edildiğini ve bu konuda Bakanlığımızla birlikte sektördeki diğer tüm paydaşların ortak hareket ederek kısa zamanda önemli sonuçlar elde edebileceğini belirtmiştir. ZeytinAY projesinin çıktıları itibariyle örnek bir proje olduğuna vurgu yapan Recep AKDENİZ, önümüzdeki süreçte kirletici yükleri açısından öncelikli diğer sektörlerde de benzer çalışmalar yapılacağını ve Bakanlık olarak hedefin “Temiz Üretim, Temiz Çevre” olduğunu belirtmiştir.   
Açılış konuşmaları sonrasında TÜBİTAK-MAM proje ekibi tarafından bugüne kadar yapılan çalışmaları ve proje çıktılarını içeren kapsamlı sunumlar gerçekleştirilmiş olup; bundan sonra yapılması gerekenler konusunda bir yol haritası ortaya konulmuştur.
Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde önümüzdeki süreçte gerek kamu, gerekse de özel sektör tarafından atılması gereken adımlar üzerinde tartışılmıştır. Söz alan akademisyenler ve sektör temsilcileri, bugüne kadar ülkemizde bu konuya ilişkin olarak ilk defa bu kadar kapsamlı bir çalışma yapıldığını ifade etmişler ve elde edilen sonuçların düzenlenecek eğitimlerle özellikle üreticiler başta olmak üzere tüm sektöre verilmesinin proje çıktılarının uygulanabilir olması açısından büyük önem arz ettiğine vurgu yapmışlardır.  Ayrıca, bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmalarda da üzerlerine düşen her türlü konuda katkı vereceklerini ifade etmişlerdir.
Kapanış çalıştayı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep AKDENİZ’in teşekkür konuşmasıyla sona ermiştir.
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır