Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik 30/12/2009 tarihli ve 27448 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve bu Yönetmelikle ömrünü tamamlamış araçların Bakanlığımızdan Geçici Faaliyet Belgesi/Çevre İzin ve Lisansı almış tesislerde depolanması, işlenmesi, geri dönüşümü ve geri kazanımına ilişkin esaslar ve yeni araç tasarımlarında uyulması gereken kriterler belirlenmiştir.
Türkiye’de araç üreticilerinin yanı sıra hurda araç sökümü ve araç parça satışını gerçekleştiren sektör için bilgilendirme ve uyumlaştırma çalışmaları da başlamıştır. Bu çalışmalardan biri de Hollanda Hükümeti ile Türkiye arasında “PSO-Enviroment” projeleri kapsamında başlatılmış bulunan ve Bakanlığımızın koordinatörlüğünde hayata geçen “Türkiye’de Ömrünü Tamamlamış Araç Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi”dir. Proje “Business to business B2B” (iş dünyasından iş dünyasına) olarak adlandırılan projelerden biri olup amacı Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik işbirliğinin arttırılması ve ülkemizdeki ilgili sektörün kapasitesinin arttırılması olarak belirlenmiştir. Bu amaçla proje kapsamında, ülkemizde AB standartlarına uygun bir pilot ömrünü tamamlamış araç arındırma ve söküm merkezi kurulmuştur.
Bir Türk firması ile Hollanda’dan proje partneri olarak seçilen 2 firmanın işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında kurulan Ömrünü Tamamlamış Araç Arındırma, Söküm Ve Eğitim Tesisi (ÖTASET) Kocaeli ili Gebze ilçesinde 30 Temmuz 2015 tarihinde Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL ve Hollanda Büyükelçisi Sn. Ron KELLER’in katıldıkları açılış töreni ile hizmete girmiştir. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL, açılış töreni öncesinde yapılan açılış konuşmalarında genel atık politikası, ömrünü tamamlamış araçlar ile ilgili ülkemizde yapılan uygulamalar ve bu sektörün ekonomiye sağladığı katkılar hakkında vurgular yapmıştır.
Açılışı yapılan tesis bünyesinde yer alan eğitim merkezi ülkemizde bir ilk olup, eğitim merkezinde hurda araç arındırma ve söküm işiyle uğraşan tesislerin elemanlarına çevreye duyarlı, iş sağlığı ve güvenliğine uygun arındırma ve söküm teknikleri ile ilgili eğitimler verilecektir. Eğitimler Eylül 2015 tarihi itibariyle başlatılacaktır. Böylece ömrünü tamamlamış araçların arındırma ve söküm işlemlerini daha sağlıklı gerçekleştirilerek söz konusu hurda araçlardan kaynaklanan metal, plastik, cam gibi parçalar hammadde veya yarı mamul olarak ekonomiye tekrar kazandırılabilecektir.