Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Türk - Alman Biyogaz Projesi toplantısı yapıldı

26 Eylül 2013

Bakanlığımız ile Federal Alman Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı arasındaki “Çevre Alanında Ortak İkili İşbirliği” çerçevesinde Genel Müdürlüğümüz ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından yürütülmekte olan Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yoluyla Kaynak Verimliliği Esasında ve İklim Dostu Kullanımı Projesi (kısa adıyla Türk-Alman Biyogaz Projesi) kapsamında biyogaz tesisinden çıkan kompostun tarım uygulamalarında kontrollü bir biçimde kullanılmasının yaygınlaştırılması amacıyla biyogaz kompostunun kullanıldığı tarla uygulama sonuçları tanıtım toplantısı Balıkesir Gönen’de yapıldı.

Tanıtım toplantısı öğleye kadar teorik bilgilerin verilmesi ve öğleden sonra tarla uygulamalarının görülmesi şeklinde gerçekleştirildi. Toplantıya Gönen Kaymakamı Sayın Hüseyin PARLAK, Gönen Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Abdurrahman KURAL, Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet GÖKÇEK  , Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali ALANLI ve Gönen İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Hazim DEMİRHAN’ın yanı sıra Bakanlığımızdan Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Zeki TERZİOĞLU ve proje ekibi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcileri ile yöredeki çiftçiler katılım sağladılar.

Söz konusu proje ile gübrelerin ve diğer organik atıkların toprağa ve yüzeysel sulara olan olumsuz etkilerinin giderilmesi, biyogaz tesisinden çıkan maddenin tarım uygulamalarında kontrollü bir biçimde kullanılmasının sağlanması hedefleniyor.

Biyogaz üretimi sonucunda açığa çıkan organik içeriği yüksek, doğal, katı gübrenin tarımsal arazilerde büyüme düzenleyici olarak tanıtmak ve çiftçilerimizi bu konuda bilgilendirerek kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla pilot uygulama bölgesi Gönen’de bulunan arazilerde buğday, arpa, domates, biber ve mısır ekimleri 2012-2013 kış ve yaz sezonlarında yapıldı. Planlama çalışmaları Alman tarım uzmanları ile birlikte gerçekleştirilen bu ekimlerin uygulamaları ve kontrolleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Harun BAYTEKİN tarafından yapılan tarla uygulamalarının sonuçları da bu toplantıda açıklandı.

Uygulamanın tarımda bu zamana kadar atık olarak görülen hayvan gübrelerinin değerlendirilerek çevreyi korumaya ve tarımda bütünsel yaklaşıma yönelik yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olması, tüm paydaşların konuya gösterdikleri ilgiyi pekiştirdi. Katılımcılar tarafından büyük ilgiyle takip edilen etkinliğin sonuç raporunun da 2013 yılı sonuna kadar detaylarıyla açıklanması bekleniyor.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır