Ozon tabakasını incelten bazı maddelerin Montreal Protokolü’nün Kopenhag ve Pekin değişikliklerine taraf olmayan ülkelere ihracatı Ekonomi Bakanlığı tarafından yasaklandı. Konu ile ilgili tebliğ resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Aralarında saç spreyi, tıraş jel ve köpükleri, deodorantlar, klima cihazları, buzdolapları diğer soğutucu ve dondurucu cihazların da bulunduğu maddeler söz konusu anlaşmalara taraf olmayan ülkelere ihraç edilemeyecek.
Yürürlüğe giren Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İhracatına ilişkin tebliğ ile ülkemiz hem ulusal hem de uluslar arası boyutta ozon tabakasının korunmasına yönelik önemli bir adım daha atmış oldu.
Ozon Tabakasını İncelten Maddelere yönelik çalışmalar kapsamında daha önce Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik ve Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İthalatı ve Kullanımı Genelgesi yürürlüğe girmişti. Buna ek olarak HCFC gazları alternatif teknolojilerinde kullanılan florlu gazların emisyon kontrolünün sağlanması için Avrupa Birliği Tüzüğü’nün ilgili bölümleri 2014 yılı itibari ile ülkemiz mevzuatına uyumlu hale getirilecek ve Florlu Gazlar Yönetmeliği hazırlanacak.
Florlu Gazlar Yönetmeliği (F-Gaz Yönetmeliği) ; OTİM’lerin alternatifi olarak yaygın şekilde kullanılan, ozon inceltme potansiyelleri bakımından çevreye daha duyarlı ancak küresel ısınma potansiyelleri ile iklim değişikliğine yol açacağı öngörülen Florlu Gazların kontrolünü sağlayacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ozon tabakasını koruma amacı ile çıkarılan yönetmelikler ile Kloroflorokarbon (CFC) kullanımı 2006 itibarı ile sıfır tona indirildi. Halonların ithalatı 01 Ocak 2008 tarihinden itibaren yasaklanırken Hidrokloroflorokarbon (HCFC) grubu gazların ithalatı 2007 yılı ithalat miktarları temel alınarak 1 Ocak 2009’dan itibaren kotaya bağlandı.
Ayrıca OTİM’lerden herhangi birini üretmek, bunları kullanarak üretim yapan yeni tesis kurmak ve kapasite arttırmak üzere tesis veya ünite kurmak hâlihazırda yasak.