Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunu üstlendiği Montreal Protokolü ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaların izlenmesi kapsamında, “Avrupa ve Orta Asya Ozon Ağı Bölgesel İşbirliği Toplantısı” 9-11 Ekim 2012 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.
Toplantıya Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Çin, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Finlandiya, Hırvatistan, Karadağ, Kırgızistan, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Umman, Rusya, Sırbistan, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Ukrayna ulusal ozon birimlerinin yanı sıra Avrupa komisyonu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), UNİDO, UNCTAD gibi uluslararası kuruşlardan katılım sağlandı. Ülkemiz adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, OTİM ithalat ve ihracatlarının yoğunlukla yapıldığı Haydarpaşa, Erenköy, Ege Serbest bölgesi, Trakya Serbest Bölgesi, Ambarlı Gümrük Müdürlüklerinden katılımcılar toplantıda yer aldı.
Toplantı çevre suçları ile ilgili video gösterimi ile başlarken ECA Ozon Ağı Bölgesel Koordinatörü Halvart Koeppen, UNIDO Türkiye temsilcisi Süleyman Yılmaz ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanı Kadir Demirbolat birer açılış konuşması yaptı.
Toplantıda, OTİM’lerin yasa dışı ticaretinin önüne geçebilmek amacıyla katılımcı gümrük ve muhafaza memurlarının farkındalığını artırmak için Montreal Protokolü'nün hükümleri konusunda temel bilgiler paylaşıldı. Bunun yanı sıra, EIA (Environment Investigation Agency, Çevre Suçları İnceleme Örgütü) ve ECA OTİM’lerin yasadışı ticareti konusunda bilgi verdi ve ardından ülkeler yasadışı ticaret konusunda kendi deneyimlerini paylaştılar. ve Özbekistan bulunmaktadır.
Türkiye, Montreal Protokolünde kendi grubundaki ülkeler için öngörülen CFC sonlandırma takvimini hızlandırılmış şekilde uyguladı ve protokolün hükümlerini uygulayan en başarılı ülkeler arasında yer aldı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ile ortaklaşa yürüttüğü projeler kapsamında 165 şirkete toplam 24,6 milyon USD’lik destek verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Montreal Protokolü çerçevesinde Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin kullanımının sonlandırılmasına yönelik projeler de yürütüyor. HCFC sonlandırılması ve alternatiflerine geçiş projelerinin 2014 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor.