Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi (KENTAIR) Projesi kapanış toplantısı 11 Aralık 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıya Genel Müdürlüğümüz İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Dairesi Başkanı Ercan GÜLAY, Hollanda Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşavirliğinden Müsteşar David NAVES, Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Enstitüsünden (RIVM) Proje Lideri Henk BLOEMEN, Avustralya Büyükelçiliğinden temsilciler, Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halil İbrahim METİN, Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret ONHAN, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yrd. Dr. Hüdaverdi ARSLAN, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Kontrol Dairesi Başkanı Durak BULUT, Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yrd. Hülya ŞEVİK ve Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığından IKONAIR Projesi uzmanları ile Adana, Mersin, Samsun, Ankara ve Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerimiz ve Büyükşehir Belediyelerinden projede görev alan uzmanlar katılım sağlamıştır.
Dış ortam hava kalitesi mevzuatının yerel ölçekte uygulanması kapsamında Gaziantep, Adana, Mersin, Samsun, Ankara ve Erzurum illerinde yerel ölçekte eylem planlarının hazırlanması için illerde hava kalitesi değerlendirme raporlarının oluşturulması amacıyla hayata geçirilen Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi (KENTAIR) Projesi, Bakanlığımız ve Hollanda Hükümeti arasında ikili işbirliği çerçevesinde yürütüldü. Bütçesi 150.000 Euro olan proje, G2G.NL-Çevre 2011 Programı altında 2012 yılında başladı ve 11 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen kapanış toplantısı ile sonlandırıldı.
Proje ile Gaziantep, Samsun, Adana, Mersin, Ankara ve Erzurum İllerindeki il müdürlüklerimiz ve belediye teşkilatlarındaki hava kalitesi konusunda çalışan teknik uzmanlara sanayi, evsel ısınma ve trafik kaynaklı emisyonların hesaplaması ve hava kalitesi izleme verilerinin değerlendirilmesi konusunda teknik destek verilmiştir.
Ayrıca, illerin kirlilik haritalarının çıkartılması amacıyla Hollandalı heyet ve İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya ve Yer Bilimlerinden Doç. Dr. Alper Ünal tarafından hava kalitesi modellemesi konusunda bilgilendirme yapılmıştır.
Proje ile üç ana kirletici sektör (sanayi, trafik ve evsel ısınma) için gerekli istatistiki veriler toplanmış, toplanan veriler Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı NetCAD yazılımına işlenmiş ve emisyon hesaplaması yapılarak NetCAD tabanlı emisyon envanteri oluşturulmuştur. Ayrıca, illerde kurulu hava kalitesi ölçüm istasyonlarından alınan izleme verileri değerlendirilerek istatistiksel analiz ve gelecek için senaryo analizi yapılmıştır. Böylelikle, proje ile yapısal hava kalitesi değerlendirmesinin genel yaklaşımı katılımcılara verilmiş ve sonuç olarak kaynak bazında alınması gerekli önlemlerin belirlenmesi için hava kalitesi yönetim ve eylem planlarına altlık teşkil edecek 6 ilimizde Hava Kalitesi Değerlendirme Raporları hazırlanmıştır.
Bundan sonraki adımda ise, kaynak bazında gerekli önlemler ile bu önlemlerin uygulama zamanları ve uygulamadan sorumlu kurumların belirlenmesi amacıyla yerel yönetimler tarafından hava kalitesi planlarının hazırlanması ve belirlenen önlemlerin alınması sonucu hava kirliliğinin azaltılarak hava kalitesinde AB standartlarına ulaşılması hedefleniyor.