Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

DEKOS Projesi kapanış toplantısı TÜBİTAK'da gerçekleştirildi.

07 Ocak 2014

Bakanlığımızın müşterisi olduğu ve TÜBİTAK-MAM tarafından yürütülen( Aralık 2011- Aralık 2013) "Deniz ve Kıyı Sularının Kalite Durumlarının Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Projesi" kapanış toplantısı 19 Aralık 2013 tarihinde TÜBİTAK Başkanlığında gerçekleştirilmiştir.

Toplantı, TÜBITAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr Ertan DURMUŞOĞLU ile Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Deniz Ve Kıyı Yönetimi Dairesi Başkanı Murat TURAN’ın açılış konuşmaları ile başlamış olup, üniversitelerin deniz bilimleri enstitüleri ile ilgili kurumlar tarafından katılım sağlanmıştır.

Deniz ve Kıyı Suları Kalite Durumlarının Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Projesi kapsamında, AB Su Çerçevesi Direktifi (SÇD) (2000/60/EC) ve 2008 yılında yürürlüğe giren AB Deniz Stratejisi Direktifi (DSÇD) (2008/56/EC) uygulamalarına yönelik olarak, geçiş-kıyı ve kıyı-deniz suları için “ekosistem yaklaşımlı yönetim “ prensibi uygulamalarını destekleyecek gerekli bilgi ve uygulama araçlarının oluşturulması hedeflenmiştir. Ayrıca, kıyı ve deniz kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımına yönelik, iyi çevresel seviye hedeflerini temel alan bilgi ve önerilerin oluşturulup ortak planlama yapması gereken karar verici ve uygulayıcılara sunulması da Proje’nin stratejik bir hedefidir. Bu yolla, gerekli yönetim planlarının oluşturulması; kentleşme/sanayi gelişim, balıkçılık, turizm, enerji elde edimi gibi kıyı ve deniz kullanımlarının düzenlenmesi için gerekli bilimsel ve teknik donanımın oluşturulmasına katkıda bulunulmuştur.

Bu hedefler doğrultusunda proje ile tüm kıyı ve geçiş sularımızın, AB Su Çerçevesi Direktifine (SÇD) göre tiplerine ayrılması ve sınıflandırılması, kirlilik ve ekolojik kalite durum haritalarının oluşturulması ve denizlerimiz için iyi çevresel durumun tanımlanarak, buna yönelik çevresel hedeflerin AB Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi’ne (DSÇD) göre belirlenmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu toplantıda Proje’nin AB-Su Çerçeve Direktifi (SÇD) ve AB-Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi (DSÇD)’ne Yönelik Hedef ve Çıktıları paylaşılmış olup projede boşluklar ve önerilen çalışma konuları, DSÇD Kapsamında “İyi Çevresel Durum” tanımlanması ve izleme çalışmalarının geliştirilmesine yönelik öneriler ve bütünleşik deniz izleme ve değerlendirme programı”nın uygulanmasına yönelik “Enstitüsel Yapı”nın değerlendirilmesi konuları ele alınmıştır.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır