-Çevrenin bir bütün olarak korunması amacıyla hava, su ve toprak kirliliğine yönelik sanayi kaynaklı emisyonları önlemek veya azaltmak ve atık oluşumunu en aza indirmek için entegre bir çevre kirlilik önleme ve kontrol sistemi oluşturulması temeline dayanan “Endüstriyel Emisyonlar Direktifi”nin iç mevzuata aktarılması, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin sağlanması ve Avrupa Birliği Uyum süreci kapsamında önemli bir yere sahiptir.
“Endüstriyel Emisyonlar Direktifi”nin iç mevzuata aktarılması ile, Direktif kapsamına giren bir tesisin inşa edilmeden önce gerekli çevresel izinleri ÇED süreci ile eşzamanlı bir şekilde yürütecek olan ve tüm alıcı ortamları birlikte değerlendiren entegre bir izin sistemi kurulması planlanıyor.
Entegre Çevre İzni kapsamında, otomotiv sektörüne özel entegre izin altyapısının oluşturulması ve geçiş tarihinin belirlenmesine yönelik olarak gerçekleştirilen Entegre Çevre İznine (EÇİ) Tabi Otomotiv Üretim Tesislerinin Uyum Durumları ve Gerekliliklerinin Belirlenmesi Projesi” 13 Ekim 2015 tarihinde başladı. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren tesisler özelinde araştırmalar yapılarak mevcut uyum durumunun, tam uyuma geçişte gerekli olacak teknoloji değişikliği ve iyileştirmeleri ile yatırım ihtiyaçlarının belirlenmesi amaçlarına hizmet eden proje Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile birlikte yürütüldü.
Proje kapsamında saha ziyaretleri gerçekleştirilmiş, eğitim programları düzenlenmiş, sektörün MET’lere uyumu için maliyet çıkartılmış olup ayrıca sektörün kullanabilmesi için sektör kılavuzu hazırlanmıştır. 02 Kasım 2016 Çarşamba günü Ankara/Green Park Otelde gerçekleşen Proje Kapanış toplantısında proje sonucunda yapılan çalışmalar ve çıkan sonuçlar sunuldu.
Ülkemizde faaliyet gösteren otomotiv üretim tesisleri yetkilileri başta olmak üzere, ilgili kamu kurumları ve sektör uzmanlarının katılım sağladığı toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin DÖKMECİ ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin DOĞAN tarafından yapılan konuşmalarından ardından Poje Yürütücüsü Prof. Dr. Veli ÇELİK, Prof. Dr. Ayhan ŞENGİL, Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYGÜN, Prof.Dr. Ali SÜRMEN ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı Çevre ve Şehircilik Uzmanı Sezin ÇALIK ÇEPE tarafından sunumlar gerçekleştirildi.