Bilindiği üzere; Karadeniz’de karadan, gemilerden ve atmosferden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi amacıyla, 21 Nisan 1992 tarihinde Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması (Bükreş) Sözleşmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Karadeniz’e kıyısı olan altı ülkenin temsilcileri (Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Türkiye) tarafından imzalanmıştır.
Bahse konu sözleşme altında, Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ve İyileştirilmesi Stratejik Eylem Planı 31 Ekim 1996 tarihinde imzalanmış olup 1996 yılında İstanbul’da düzenlenmiş olan Taraf Ülkeler Toplantısı’nda, 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak ilan edilmiştir. O tarihten itibaren Uluslararası Karadeniz Günü hem ulusal hem de bölgesel bir faaliyet olarak Karadeniz’in korunması konusunda kamuoyunda bir farkındalık yaratma amacıyla kutlanmaktadır. Bu kapsamda, her yıl bu kutlamalar çerçevesinde her ülkeden Karadeniz konusunda faydalı çalışmalar yürüten bir kişiye “Karadeniz Madalyası” verilmektedir.
Bu yıl uluslararası kutlamalar ve madalya töreni 31 Ekim 2016 tarihinde Bulgaristan’ ın Burgaz kentinde gerçekleştirildi. Kutlamalar çerçevesinde, Karadeniz’e kıyısı olan ülke temsilcileri ve bilim adamları Karadeniz’in korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için bir araya geldiler.
Kutlamalara, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin üst düzey temsilcilerinin yanı sıra, diplomatlar, AB temsilcileri, Tuna Komisyonu temsilcileri, yerel yönetimler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da davet edilmiştir. Türkiye’nin Karadeniz Komisyoneri sıfatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK ve Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL katılım sağlamışlardır. Kutlamalar çerçevesinde Karadeniz’in korunması için yaptığı çalışmalar ve verdiği katkılardan dolayı Türkiye’den “Karadeniz Madalyası” na layık görülen Sayın Muhammet ECEL’ e Bulgaristan Çevre ve Su Bakanı tarafından törenle madalyaları verilmiştir.
Kutlamalarda konuşan Sayın ÖZTÜRK, Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında işbirliğinin arttırılmasının önemini vurguladı. Türkiye’nin, Karadeniz’in korunması için yaptığı çalışmalara değinen Müsteşar Öztürk, Karadeniz’in sahip olduğu eşsiz güzelliğin ve ekonomik potansiyelin altını çizerek, Bükreş Sözleşmesinin yıllardır Karadeniz’in kirliliğe karşı korunması için en önemli ortak girişimlerden birisi olduğunu ifade etmiş ve bu bağlamda, Türkiye’nin Bükreş Sözleşmesi kapsamında kendi Ülkemizde yapılan yatırımları özetlemiştir.
Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yaptığı çevre yatırımlarından, özellikle kara kökenli kirleticilerin önlenmesi için; atıksu arıtma tesisi yatırımları, katı atık depo sahası yatırımları; hava kalitesi ölçüm ağı ve denizde kirlilik izleme programından bahseden Sn. Müsteşarımız ülkeler arası işbirliğinin altını bir kez daha çizerek, Türkiye’nin, Bükreş sözleşmesini önemsediğini ve bu sözleşmeyi desteklemek için Ülke olarak çaba sarf ettiklerini ifade etmişlerdir.