Katar’ın başkenti Doha’da 26 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 18.Taraflar Konferansı sonuçlandı.
Zirvede; 2020 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni iklim anlaşmasına yönelik olarak ortak vizyon geliştirme, emisyon azaltımı, finansman, iklim değişikliğine uyum, teknoloji ve kapasite geliştirme konularında müzakereler yapıldı.
Yaklaşık 200 ülkeden 20.000 kişinin katıldığı zirveye Türkiye’yi temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Muhammet Balta başkanlığında, Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 62 kişilik heyet katıldı.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 18. Taraflar Konferansı'nın üst düzey bölümünde konuşma yapan Bakan Yardımcısı Muhammet Balta iklim değişikliğinin günümüzde yaşanan en önemli sorunlardan biri olduğunu, Türkiye'nin de bu önemli mücadelede üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi. Ayrıca Türkiye'nin ekonomik ve sosyal verilerine değinen Balta ülkemizin dahil olduğu Ek 1 ülkelerinden farklı bir konumda olmasının sebeplerini açıkladı.
Konferans sonucunda; 2015 yılına kadar tüm ülkeleri kapsayacak evrensel iklim değişikliği anlaşması için daha fazla çaba gösterilerek anılan tarihe kadar bitirilmesine ve bunun da en geç 2020 yılında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
Ayrıca, Kyoto Protokolünün 2. Yükümlülük döneminin 1 Ocak 2013 tarihinde başlamasına ve 31 Aralık 2020 tarihinde de bitmesine karar verildi. İlk dönemde yükümlülüğü bulunmayan Türkiye’nin 2. dönemde de herhangi bir sayısallaştırılmış sera gazı emisyon hedefi bulunmuyor. Ayrıca Rusya, ABD, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda da Kyoto Protokolünün 2. Döneminde yükümlülük almadı. Kyoto Protokolü altında yer alan esneklik mekanizmalarının da devamına karar verildi.
Bir sonraki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansının 2013 yılında Polonya’nın Varşova kentinde yapılmasına karar verilirken 2020 sonunda küresel olarak ortalama sıcaklık artışının 2 derecede sabitlenmesine karar verildi.
Güney Kore’nin Yeşil İklim Fonuna ev sahipliği yapması ve İklim Teknoloji Merkezi’ne de UNEP’in 5 yıllığına ev sahipliği yapması karara bağlanırken, Almanya, İngiltere, Fransa, Danimarka, İsveç ve AB Komisyonu Doha da 2015 yılına kadar iklim değişikliği ile mücadele kapsamında gelişmekte olan ülkelere 6 milyar dolar para aktaracaklarını açıkladı.
Zirvede küresel sera gazı emisyonlarında büyük oranda azaltımın gerekli olduğu ve azaltım kararlılığının artırılmasının acil bir konu olduğunun altı bir kez daha çizildi.
Zirvedeki temaslarda ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yapacağı çalışmalara yönelik finansman, teknoloji transferi, kapasite geliştirme ihtiyacına yönelik Sekretaryanın çalışma yapmasına kapı açılırken bundan sonraki süreçte ülkemiz Sekretarya ve diğer ülkeler ile yakın işbirliği içerisinde çalışarak istediği somut çıktıları Taraflar Konferansı Kararı olarak aldırmak yönünde müzakerelerini sürdürecek.