Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Sn. Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR başkanlığındaki heyet, 4. Birleşmiş Milletler Çevre Asamblesi’ne katılım sağladı.

26 Nisan 2019

Birleşmiş Milletler 4. Çevre Asamblesi (UNEA-4), 11-15 Mart 2019 tarihlerinde Kenya’nın Nairobi kentinde gerçekleştirilmiştir. Ana teması, “Çevresel Sorunlara Yenilikçi Çözümler ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim” olan etkinliğe, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR başkanlığındaki heyetle katılım sağlanmış olup; heyette Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet ECEL ve beraberindekiler yer almıştır.

Birleşmiş Milletler üye ülkelerinin temsil edildiği etkinlikte ana tema çerçevesinde tematik oturumlar ve fuar sunumlarının yanı sıra ülkelerin ulusal beyanlarının sunulduğu ana oturum yürütülmüştür.

Çevresel konuların tüm boyutları ile görüşülerek karara bağlandığı ana oturumda, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR, Ülkemiz ulusal beyanını Çevre Asamblesi’ne açıklamıştır.

Ulusal beyanımızda, Sayın Emine ERDOĞAN hanımefendi himayelerinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi’ne yer verilerek, 1-2 Kasım 2019 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek “Sıfır Atık- Bakanlar Konferansı”na ilişkin davet gerçekleştirilmiştir.

Bununla birlikte, “mavi vatan” olarak gördüğümüz denizlerimizi kirliliğe karşı korumak için gösterdiğimiz kararlılık ifade edilmiş; Birleşmiş Milletler nezdinde gerçekleştirilen yoğun çalışmalara rağmen, mevcut önlemler ile devam edilirse, 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağı, bu alanda daha çözüm odaklı ve kısıtlayıcı önlemleri içeren “Deniz Çöpleri Anlaşması”nın hayata geçirilmesinin önemi vurgulanmıştır.

Ülkemiz Başkanlığı döneminde, Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunmasına ilişkin Barselona Sözleşmesi ile Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korumasına ilişkin Bükreş Sözleşmesi Sekretaryaları arasında imzalanan Mutabakat Zaptı ile, Ülkemizin taraf olduğu her iki Sözleşme arasında eşgüdüm sağlandığı aktarılmış; bu eşgüdümün sağladığı bütüncül yaklaşımın, diğer bölgesel sözleşmeler için de örnek teşkil etmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

Ayrıca, ulusal beyanda, kimyasalların etkin yönetiminin, güncel çevre sorunlarının çözümüne sağladığı yararın önemi vurgulanarak, yenilikçi çözümlere yönelik bölgesel ve uluslararası çalışmaların desteklendiği belirtilmiştir.

İlaveten, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim alanında politika araçlarının ve destek mekanizmalarının oluşturulması hedefimiz ifade edilerek, Türkiye Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Ulusal Eylem Planı hazırlık çalışmalarımız aktarılmıştır.

Asamble esnasında, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı başkanlığında ikili görüşmeler de gerçekleştirilmiştir. Özetle:

  • Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Direktör Vekili Joyse Msuya ve Haziran ayında görevi devralacak olan Inger Andersen ile Türkiye’nin UNEP’ten beklentileri ve UNEP’e sunabileceği katkılar ile ilgili görüşme gerçekleştirilmiştir.
  • Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) İcra Direktörü Yardımcısı Sayın Victor Kisob ile Türkiye’nin 2019 BM İklim Zirvesi’nde BM-Habitat ve Kenya ile birlikte eş-öncü ülke görevini üstlenmesi konusunda istişarelerde bulunulmuştur. Aynı konuya ilişkin Almanya Devlet Bakanı Jochen Flasbarth ve Kenya Hükümeti temsilcilerinin de katıldığı toplantıda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.
  • Birleşmiş Milletler Nezdinde Karadağ Daimi Temsilcisi Milorad Scepanovic tarafından Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımıza Karadağ ile çevre alanında işbirliği konusunda niyet beyanı aktarılmıştır.
  • Birleşmiş Milletler Çevre Programı Akdeniz Eylem Planı (UNEP/MAP) İcra Direktörü Gaetano Leone ile Barselona Sözleşmesi 21. Taraflar Toplantısı (COP21) hazırlıklarına ve sürdürülebilir tüketim ve üretim mekanizmalarının geliştirilmesine ilişkin görüşülmüştür.
  • İtalya Çevre Bakanı Sergio COSTA, Napoli’de gerçekleştirilmesi öngörülen COP21’de ele alınması planlanan konulara ve kabul edilmesi öngörülen deklarasyona ilişkin bilgi aktarımında bulunmuştur.
  • Son olarak, Sayın Bakan Yardımcımız Endonezya Delegasyonlarının üst düzey temsilcilerine Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasına ilişkin bilgilendirme yapmıştır.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır