Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) 27. Yönetim Konseyi ve Küresel Çevre Bakanları İlk Evrensel Forumu Kenya’nın Nairobi kentinde 18-22 Şubat 2013 tarihlerinde düzenlendi.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı Çevre Bakanları Konferansının evrensel nitelikteki ilk toplantısı olan organizasyona, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını temsilen Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Ecel başkanlığında, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığının da yer aldığı bir heyet katılım sağladı.
Rio+20 Zirvesi’nin çıktısı olan, “İstediğimiz Gelecek” raporunun 88. Maddesine dayalı olarak güçlendirilmesi ve sürdürülebilir üretim ve tüketimin çevreye olan etkilerinin azaltılması amacıyla önlemlerin alınması konularında ortak fikirlerin ve kararlılıkların, UNEP’e üye olan tüm taraf ülkelerin Çevre Bakanları tarafından açıklanması ve karar altına alınması hedefleniyor.
Bu çerçevede; söz konusu toplantıda, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Modellerine yönelik 10 yıllık çerçeve programı, UNEP’in kurumsal yapılanması, bilim-politika işbirliğinin güçlendirilmesi, sivil toplumun Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ve Rio+20 çıktılarına entegrasyonu ve 2015 sonrası Sürdürülebilir Kalkınma konuları ele alındı.
Toplantının ana temalarını “Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim, Dünya Çevre Durumu, Kimyasallar ve Atık, Bilim-Politika İşbirliği, İklim ve Temiz Hava, Gıda Güvenliği” konuları oluşturdu.
UNEP Yönetim konseyi toplantıları; Bakan düzeyinde genel kurul oturumları ve yuvarlak masa toplantıları, tüm komite toplantıları ve taslak kararları ele almak üzere oluşturulan hazırlık komite toplantıları şeklinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Forumda; UNEP’in amaçlarını yerine getirmek için güvenli, durağan, yeterli ve arttırılmış finansal kaynakların ele alındığı 2014-2015 iki yıllık çalışma programı ve bütçe tasarısına ilişkin değişiklikler ile kimyasalların yönetimi konuları öne çıkan konular arasında yer aldı.
Komite toplantılarında, Rio+20 Konferansı sonuçlarına bağlı olarak bütçe artırılması ve bütçe tasarılarına ilişkin değişiklikler tartışılırken, UNEP’in gönüllü katkıların artırılması teklifi konusunda ülkemizin görüşü de belirtildi.
Toplantıda; kimyasalların özellikle kurşun, kadmiyum ve cıvanın insan sağlığına ve çevreye olan belirgin zararlı etkilerinin azaltılması konusunda 2020 yılına kadar kimyasalların yönetiminin sağlanması hususu vurgulandı. Ayrıca cıva emisyonunun azaltılması konusunda Minamata Sözleşmesi ve önemi üzerinde durulurken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Stockholm Sözleşmesi kapsamında ülkemizde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Ayrıca atık azaltımı, yeniden kullanım ve geri dönüşüm ile ozon tabakasını incelten maddeler konusunda hidrokloroflorokarbonların (HFCS) üretim ve tüketiminin azaltılması gerektiği vurgulandı. Atık elektrikli ve elektronik eşyaların yönetimi konusunda; atık oluşumunun önlenmesi, azaltımı, yönetimi, malzemelerin kullanım döngüsü, ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda entegre atık yönetim stratejisi aktivitelerinin planlaması ve uygulanmasının geliştirilmesi gerektiğinin de altı çizildi.