Bakanlığımız, Hava yönetimi politika ve stratejilerini belirleme konusunda bir ilke daha imza atıyor.
Hava kirleticilerinin; oluşumu, yayılımı, izlenmesi sürecinin ve kontrolünün belirli ulusal bir sistematik çerçevesinde yürütülmesi amacıyla proje geliştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; bu projeyi yürütme görevini İstanbul Teknik Üniversitesi liderliğinde Bahçeşehir Üniversitesi ve Proline Bilişim Sistemleri ortaklığına vermiştir.
Bilginin sürekliliğinin kritik önem kazandığı günümüzde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (KAMAG) aracılığıyla; bilgi, teknoloji, bilimsel dayanaklar, araştırma-geliştirme önceliği ve politikaları bütünleşik olarak ortaya koyacak bir çalışma gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.
Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sistemi kuruluyor!
Kurulacak yönetim sistemi ile;
-hava kirliliğine neden olan ana kaynakların sınıflandırılması,
-kaynak bilgilerinin detaylı şekilde biraraya getirilmesi,
-bu bilgilerin coğrafi bilgi sistemleri destekli olarak işlenmesi,
-hava kirleticisi emisyonların envanter hesaplarının yapılması,
-emisyon toplamlarının hava kalitesi modelleri ile dağılımı ve
-tüm bu ilişkilerin web üzerinden veri girişleri yapılarak mekânsal haritalar üzerinden izlenebilmesi planlanmıştır.
Proje Açılış Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi
Projenin; emisyon envanteri hazırlama, hava kirliliğinin kontrolü, web tabanlı yazılımlar, hava kalitesi modelleri gibi birçok konuda faaliyet gösteren kurum/kuruluş yetkililerine duyurulması ve fikir alışverişinde bulunulması amacıyla planlanan açılış toplantısı 23 Ekim 2013 tarihinde Ankara Bilkent Otel’de 70 kişilik katılımla gerçekleştirilmiştir.
Proje ekibi ile birlikte TÜBİTAK yetkilileri, ilgili kurum/kuruluş çalışanları, özel sektör temsilcileri ve belediyelerden katılımcıların da yer aldığı toplantıda; sırasıyla Bakanlığımız, İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Proline Bilişim Sistemleri projenin hedefleri ve bu hedefler üzerinde kendi sorumluluklarını belirtmiş ve üç yıllık iş planı kapsamında bilgi vermişlerdir.
Ulusal Emisyon Faktörleri için büyük bir adım atılıyor
Ülkemizin taraf olduğu Uzun Menzilli Sınır Aşan Hava Kirliliği Sözleşmesi ve sözleşme altındaki Avrupa’da Hava Kirleticilerinin Uzun Menzilli Taşınımının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi İçin İşbirliği Programının Uzun Dönemli Finansmanı Protokolü çerçevesinde her yıl ulusal hava kirleticileri emisyon envanteri hazırlanmaktadır. 2011 yılından itibaren düzenli olarak raporlanan emisyon envanteri hesaplamalarına esas olabilecek emisyon faktörlerinin literatüre eklenmesi ve kullanılabilir olması da bu proje ile hedeflenmiştir.
TÜBİTAK tarafından sağlanan 4,5 milyon TL katkı ile gerçekleştirilecek olan Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi ile 150 endüstri tesisi, 60 evsel ısınma kaynak noktası ve ilk defa 500 farklı taşıt tipi için gerçek yol şartlarında emisyon faktörü hesaplanması için çalışma yapılacaktır.
81 il için uygulama yapılacak
Projenin pilot bölgesi olarak seçilen Marmara Bölgesi illerinde çalışmalar 2016 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır. Diğer 6 coğrafi bölge için belirlenen iş takvimi kapsamında 2019 yılı sonuna kadar çalışmalar yürütülmesi planlanmıştır.
Akademik işbirliğinin önemi
Proje ortaklığının üniversiteler ile kurulması, şimdiye kadar yapılmış bilimsel çalışmaların ışığında geleceğe dönük gerekliliklerin de gözetilerek sonuçların ortaya konulabilmesinin dayanağı olarak öngörülmüştür.
3 yıl boyunca çeşitli çalıştay, eğitim ve toplantılar ile yürütülecek olan TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi 60 kişilik proje ekibi ile uzun vadeli sistem planlaması yapmayı öngörmektedir.