Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Türkiye'de Atık Sonu Konseptinin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi’nin Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi

18 Nisan 2025
Türkiye'de Atık Sonu Konseptinin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi’nin Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın faydalanıcısı olduğu “Türkiye’de Atık Sonu Konseptinin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Projesi” kapanış etkinliği 17 Nisan 2025 tarihinde  Ankara’da gerçekleştirildi. Etkinlikte, ulusal düzeydeki ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra atık yönetimi ile geri dönüşüm sektörünün önde gelen paydaşları bir araya geldi. 
Etkinliğin açılış konuşmaları; Proje Direktörü Adam IWASZKO, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Virve VIMPARI, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar ÖZTÜRK ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih TURAN tarafından gerçekleştirildi. 
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih TURAN konuşmasında ; “Projenin sektörümüze katkılarını özetleyerek özellikle metal, bakır ve cam sektöründe geri dönüştürülmüş malzemelerin hammadde olarak kullanımının teşvik edilmesinin, döngüsel ekonomiye katkı sağlayacağını, atık sonu statüsündeki atıkların "ikincil hammadde" olarak satılabileceğini ve böylelikle  daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabileceğini belirterek , atık sonu uygulamasının ilgili sektörlerde atık yönetimini kolaylaştırırken, tedarik zinciri ve ticarette büyük avantajlar sağlayacağını“ vurguladı.
İki yıl süren proje kapsamında önemli çıktılar elde edildi. AB Atık Çerçeve Direktifi ile uyumlu aslak mevzuat hazırlanırken, kamu kurumları ve özel sektörün uygulamalarını kolaylaştıracak rehber dokümanlar geliştirildi. 
Kapanış toplantısında, Proje Takım Lideri Edward Scott CROSSETT ve Proje Yardımcı Takım Lideri Oğuzhan AKINÇ proje kapsamında yapılan çalışmalar ile “Atık Sonu” (End of Waste) kavramının döngüsel ekonomi açısından önemi, atıkların ikincil hammaddeye dönüşüm süreçleri ve mevzuat taslakları hakkında bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi.
Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Sabriye AYHAN tarafından ”Atık Sonu Uygulama Stratejisi” sunumu gerçekleştirilerek projenin; Türkiye'nin kaynak verimliliğini artırmayı, yüksek kaliteli geri dönüşümü teşvik etmeyi, rekabetçi ve sürdürülebilir bir şekilde ikincil hammadde oluşturulmasına katkı sağlayacak önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirildiğini ifade etmiştir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır