Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Türkiye’de Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi (MARinTURK) Kapanış Toplantısı Ankara/Holiday Inn Otel’ de gerçekleştirildi.

09 Şubat 2018
Türkiye’de Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi (MARinTURK) Kapanış Toplantısı Ankara/Holiday Inn Otel’ de gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Proje Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) I.Bileşeni kapsamında yürütülen ve Bakanlığımızın faydalanıcısı olduğu “Türkiye’de Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi (MARinTURK)” kapanış toplantısı 8 Şubat 2018 tarihinde Ankara/Holiday Inn Otel’ de Bakanlığımız ve proje uzmanları, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu,  Merkezi Finans ve İhale Birimi ve diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Toplantıda açılış konuşmaları Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Recep AKDENİZ, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkan Yardımcısı ve Proje Müdürü tarafından gerçekleştirilmiştir. Sayın Recep AKDENİZ konuşmasında denizlerin korunması konusunda yürütülen ulusal çalışmalardan bahsetmiş ve bununla birlikte denizlerin sınıraşan doğası gereği denize kıyısı olan ülkelerin ortak çabası ve işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Bu kapsamda taraf olduğumuz bölgesel sözleşmeler olan Bükreş ve Barselona sözleşmesi ile uluslararası sözleşmelerden MARPOL sözleşmesi çerçevesinde de çalışmalarımızın yürütüldüğünü belirtmiştir.

Proje ile 2008 yılında Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanmış olan ve deniz çevresinin korunmasına dair ilk kez bütünleşik bir yaklaşım getiren AB Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifinin anlaşılması, direktif kapsamında ülkemizdeki mevcut durumunun ortaya konulması, gelecekteki uygulamalar için gerekli kurumsal ve teknik kapasitenin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Bahse konu proje kapsamında;

  • Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi’ nin ülkemizde uygulanması yönelik mevcut durum belirlenmiş ve boşluk analizi ile ihtiyaç analizi yapılmış,
  • Direktif kapsamında denizlerimiz için ilk değerlendirme raporu hazırlanmış,
  • Ülkemiz deniz sularına özgü “İyi çevre durumu” tanımlanmış,
  • Denizlerde iyi çevre durumuna ulaşılması için gereken Çevresel hedefler belirlenmiş,
  • Bu hedeflere ulaşılmasına yönelik önlem programları oluşturulmuş,
  • Direktif kapsamında izleme program revizyon ihtiyaçları belirlenmiş,
  • Son olarak Ülkemizde ilk olarak denizlerimizin durumu hakkında sosyo-ekonomik analiz çalışması gerçekleştirilerek denizlerimizin ülke ekonomisine katkısı ortaya konulmuştur.

Söz konusu proje; ulusal politika için planların ve programların hazırlanmasına yönelik kapsamlı bir araç olup Entegre ve bütünsel yaklaşım hedefleri bakımından komşu ülkelere de iyi bir örnek olacaktır.  Diğer taraftan, Daha iyi bir çevresel yönetim sağlayarak, deniz çevresinin korunmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, diğer kurumlar ile kurumsal işbirliğini de güçlendirecektir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır