Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında küresel çevre sorunlarının çözümüne yönelik yapılan çalışmaların başlangıcını oluşturan ve 197 ülkenin taraf olduğu Montreal Protokolü, bugüne kadar ulaşılan başarılı uluslararası çevre anlaşması olarak kabul edilmektedir.
Ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu “Montreal Protokolü” ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaların izlenmesi Bakanlığımız koordinasyonunda gerçekleştirilmektedir.
Ülkemiz de ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olmuş ve ilgili tüm sektörlerin katkıları ile başarılı çalışmalara imza atmıştır. Bu başarı aynı zamanda küresel iklim değişikliği çalışmalarına da önemli katkılar sağlamaktadır.
Ülkemiz de üretimi yasak olan Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin ithalatına yönelik sıkı kota önlemleri uygulanmaktadır. 2009 yılında 4800 ton olan OTİM ithalatına izin verilen miktar 2016 yılı için 400 tona indirilmiştir.
Bu kapsamda Montreal Protokolünün uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer alan ülkemize Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından 25 Mayıs 2016 tarihinde Türkmenistan’ın Aşkabat kentinde düzenlenen Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Toplantısında Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası verilmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) azaltılmasına yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.