Boğaziçi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi (CARF)’nin yüklenici olduğu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Ulusal Eylem Planı Hazırlanması Projesi açılış toplantısı, Dünya Temiz Hava Günü olan 7 Eylül 2023 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Salonu’nda gerçekleştirilmiştir.
Toplantıya kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 70 temsilci katılım sağlamıştır. Açılış konuşması Prof. Dr. Nilgün Kıran Cılız tarafından yapıldı. Sn. Cılız konuşmasında sürdürülebilirliğin tanımından, kapsamından ve yönteminden bahsederek, ‘‘kaynak tüketimi, hammadde seçimi ve temini, temiz üretim, yeşil büyüme, çevre etiketi, ekolojik verimlilik, döngüsel ekonomi, enerji verimliliği, yaşam döngüsü değerlendirmesi (YDD) çerçevesinde sürdürülebilir tüketim ve üretim (STÜ) temellerini geliştirmek amacında olduğumuza, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları baz alınarak çevrenin korunması ve iklim krizine karşı önlem alınmasının önem arz ettiğine, tüm bu çalışmalar yapılırken bilimsel temellere dayalı yaşam döngüsü yaklaşımının göz önünde bulundurulması gerektiğine’’ değinmiştir. Ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı adına açılış konuşması Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sn. Gürsel Erul tarafından yapıldı. Sn. Erul konuşmasında 2872 sayılı kanun ve bu kanun çerçevesinde küresel iklim değişikliği, sıfır atık ve atık kazanımlar, temiz üretimin yaygınlaştırılması, döngüsel ekonomi, AB Yeşil Mutabakat konularına değinerek Bakanlığımızın yaptığı çalışmalardan ve sürdürülebilir tüketim ve üretim projesinin ülkemiz için öneminden bahsetmiştir.
Açılış Toplantısı’nın ikinci oturumunda, projenin tanıtımı yapılmıştır. Proje kapsamında belirlenen öncelikli 7 ana sektör olan, gıda, balıkçılık ve tarım, tekstil, otomotiv, konut ve inşaat, plastik, tüketici ürün imalatı ve turizm sektörlerinin sürdürülebilirlik konusundaki mevcut durumları ve çevresel göstergeleri hakkında bilgilendirme yapılmış, ulusal ve uluslararası dokümanlar çerçevesinde sürdürülebilir tüketim ve üretim incelemelerinden bahsedilmiş ve yaşam döngüsü değerlendirmesi örnek çalışmaları anlatılmıştır. Proje kapsamında, Sektörel Değer Zinciri Metodolojisi Raporları, Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Uygulamalarına Yönelik Mevcut En İyi Teknikler (MET/BAT) ve En İyi Çevresel Uygulamalar (EÇU/BEP) Kılavuzu ile Sektör Notları, Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Modellerine Yönelik Taslak Mevzuat ile Rehber Dokümanlar ve Ulusal Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Eylem Planı ile Strateji Belgesi hazırlanmasının hedeflendiği belirtilmiştir.