Boğaziçi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi (CARF)’nin yüklenici olduğu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Ulusal Eylem Planı Hazırlanması Projesi Sektörel Değer Zinciri Metodolojisi Hazırlanmasına Yönelik Konut ve İnşaat Sektörü Çalıştayı, 1 Kasım 2023 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Salonu’nda kamu, akademi, dernek ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Proje kapsamında, konu ile ilgili lider ülkelerde sürdürülebilirlik çerçevesinde belirlenen 2030 ve 2050/2053 hedefleri dikkate alınarak, STÜ UEP kapsamında teknik ve sosyoekonomik gelişim yol haritalarına yönelik mevcut ulusal çevre mevzuatı ile politikaları değerlendirmek, STÜ politika eylemlerine yönelik öneriler geliştirmek için “Sektörel Değer Zinciri Metodolojisi”ni geliştirip belirli bir standarda oturtmak ve bu amaçla yürütülecek çalıştaylar ile varılan sonuçların sistematik bir şekilde değerlendirileceği sektörel değer zinciri metodoloji analizlerini gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve STÜ UEP Hazırlanması Proje Yöneticisi Prof. Dr. Nilgün Kıran Cılız; T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü – Hava Yönetimi Dairesi Başkanı İrde Çetintürk Gürtepe tarafından yapılan açılış konuşmalarında sürdürülebilir kentleşme, çevre dostu yeşil bina uygulamaları ve sertifikaları, yapı malzemeleri, ulusal YeS-TR sertifika sistemi, sürdürülebilir inşaat uygulamaları, inşaat ve yıkıntı atıkları ile ülkemizin deprem vb. doğal afetler kapsamında sahip olduğu hassasiyet, akıllı şehir uygulamalarının politik ve ekonomik açıdan önemi ve iş birlikleri gibi konulara değinilmiştir.
Çalıştayın ilk oturumunda “Sektörel Değer Zinciri Analizi ve Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Uygulamaları” ikinci oturumunda “Sektörel Problemler, Zorluklar, Yasal Mevzuat ve İlgili Finansal ve Dijital Mekanizmalar” üçüncü oturumunda ise “Üretici ve Tüketici Sorumlulukları Kapsamında Sertifikasyon ve Yeşil Bina Uygulamaları” konularında akademisyenler ve sektör temsilcileri tarafından sunumlar gerçekleştirilmiş olup değerlendirme ve soru cevap bölümü ile çalıştay tamamlanmıştır.