Boğaziçi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi (CARF)’nin yüklenici olduğu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Ulusal Eylem Planı Hazırlanması Projesi Sektörel Değer Zinciri Metodolojisi Hazırlanmasına Yönelik Gıda, Tarım ve Balıkçılık Sektörü Çalıştayı, 5 Ocak 2024 tarihinde Ankara İLBANK Sosyal Tesisleri’nde kamu, akademi, dernek ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Proje kapsamında, konu ile ilgili lider ülkelerde sürdürülebilirlik çerçevesinde belirlenen 2030 ve 2050/2053 hedefleri dikkate alınarak, STÜ UEP kapsamında teknik ve sosyoekonomik gelişim yol haritalarına yönelik mevcut ulusal çevre mevzuatı ile politikaları değerlendirmek, STÜ politika eylemlerine yönelik öneriler geliştirmek için “Sektörel Değer Zinciri Metodolojisi”ni geliştirip belirli bir standarda oturtmak ve bu amaçla yürütülecek çalıştaylar ile varılan sonuçların sistematik bir şekilde değerlendirileceği sektörel değer zinciri metodoloji analizlerini gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve STÜ UEP Hazırlanması Proje Yöneticisi Prof. Dr. Nilgün Kıran Cılız; T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Sn. Gürsel ERUL tarafından yapılan açılış konuşmalarında gıda, balıkçılık ve tarım sektörlerinin sürdürülebilir tüketim ve üretim temellerinin yaşam döngüsü değerlendirmesi yaklaşımı ile geliştirilmesine, sıfır emisyon hedefine, sıcaklık artışlarının iklim değişikliğine ve ekosistemlere olan etkilerine, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) ülkemiz için önemi ile indeks puanlamasına ve bu SKA amaçları ile beraber toplumun ve kültürün altyapıya entegre edilmesinin önemine değinilmiştir. Ayrıca ilgili sektörler ile ilgili ulusal ve uluslararası anlaşma, eylem planı, ilgili mevzuat çalışmaları, çevresel finans kaynakları gibi politik ve ekonomik uygulamalardan da bahsedilmiştir.
Çalıştayın ilk iki oturumunda “Gıda ve Tarım”, üçüncü oturumunda ise “Balıkçılık” konularında akademisyenler ve sektör temsilcileri tarafından sunumlar gerçekleştirilmiş olup değerlendirme ve soru-cevap bölümü ile çalıştay tamamlanmıştır.