Çevre bilincinin artırılması ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli adımlar atılmaya devam ediliyor. Sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü (ÇYGM) arasında iş birliği protokolü imzalandı. 8 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen protokol ile Aile Destek Merkezi (ADEM) ve Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) projeleri kapsamında, VEFA Programı’nda sıfır atık uygulamalarının etkin bir şekilde hayata geçirilmesi için yol haritası belirlendi.
VEFA Programı, Türkiye'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılmış bir sosyal destek programıdır. Bu program, özellikle yaşlılar, engelliler ve kronik hastalıkları olan kişiler gibi dezavantajlı gruplara yönelik hizmetler sunar. Vefa Programı'nın amacı, bu grupların sosyal izolasyonunu önlemek, ihtiyaç duydukları temel hizmetlere erişimlerini sağlamak ve hayatlarını daha kolay hale getirmektir.
VEFA çalışanlarının sıfır atık konusunda bilinçli hale gelmesi, sadece bu çalışanları değil, hizmet verdikleri kişileri de eğitmeleri ve bilgilendirmeleri anlamına gelir. Özellikle çevre konusunda bilgi sahibi olmayan bireylere sıfır atık uygulamaları anlatılacak ve bu bireylerin de çevre bilinci kazanmaları sağlanabilecektir. Vefa Programı gibi sosyal hizmet veren bir projenin sıfır atık ilkelerini benimsemesi toplumda bu programın ve sıfır atık yaklaşımının daha fazla desteklenmesine ve benimsenmesine yol açacaktır
Protokol çerçevesinde düzenlenecek eğitimlerde, VEFA personelinde ve VEFA Programı hizmet süreçlerinde atık oluşumunun en aza indirilmesi, tekrar kullanılabilir ürünlerin teşvik edilmesi, geri kazanılabilir atıkların en az ikili sistemle ayrı biriktirilmesi, bilinçli tüketim, atıkların çevre ve insan sağlığına etkileri konusunda bilinçlendirilmesi sağlanacaktır.
Sıfır atık eğitim ve farkındalık çalışmalarının ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla 24-28 Şubat 2025 tarihleri arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzman personelleri tarafından 81 ildeki 7200 Vefa Programı çalışanlarına yönelik kapsamlı bir sıfır atık eğitimi düzenlendi. Eğitimlerde, sıfır atık konusunda temel bilinç oluşturulması, sıfır atık yönetimi süreçlerinin iyileştirilmesi ve uygulamada karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri sunuldu.
Sıfır atık bilincinin bireysel ve kurumsal düzeyde yaygınlaşmasının önemine dikkat çekilerek, bu tür eğitimlerin çevre dostu alışkanlıkların kazandırılmasında, toplumsal farkındalığın artırılması ve sürdürülebilir çevre bilincinin aile bireylerine kazandırılmasında kritik bir rol oynadığı vurgulandı.
Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olan eğitim ve farkındalık çalışmalarıyla, hem Vefa Programı çalışanlarına hem de onların hizmet verdiği ailelere sıfır atık konusunda bilinçlendirilmesi, atık yönetimi konusunda önemli kazanımlar elde edilmesi, çevre dostu alışkanlıkların toplumun geneline yayılması ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakılması sağlanacaktır.