Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

SANTEM Projesi kapsamında Sektör Çalıştayları Ankara'da gerçekleştirildi.

20 Eylül 2016

Bakanlığımız koordinasyonunda TÜBİTAK-MAM ile birlikte yürütülen SANTEM Projesi kapsamında 07-08 Eylül 2016 tarihleri arasında Ankara Wyndam Otel’de Sektörel İhtiyaçların Belirlenmesi Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

 11.03.2016 tarihinde Bakanlığımız ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan Sözleşme ile başlayan “Sanayide Temiz Üretim Olanaklarının ve Uygulanabilirliğinin Belirlenmesi -(SANTEM)” Projesi ile, demir-çelik ve maya sektörlerinin mevcut durumu, sektörel ihtiyaçlar, temiz üretim olanakları, teşvik mekanizmaları ve yasal düzenlemelerin incelenerek, belirlenen temiz üretim olanaklarının ülkemiz koşullarında uygulanabilirliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

 Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Sayın Recep AKDENİZ ve TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü yetkililerince yapılan konuşmalarla açılışı yapılan Çalıştayda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsü temsilcilerinin yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve demir-çelik ve maya sektörü temsilcilerinden oluşan geniş bir katılımcı grubu hazır bulunmuştur.

Genel Müdür Yardımcısı Recep AKDENİZ konuşmasında, Türkiye’nin su kaynakları açısından zengin bir ülke olmadığına ve başta su olmak üzere kaynaklarımızın verimli kullanılmasının gelecek kuşaklar açısında önemine vurgu yapmıştır. Ayrıca Sayın AKDENİZ, hava, su ve toprak kirliliğinin önlenmesi,koruyucu önlemlerin alınması ve temiz üretim kapsamında Bakanlık olarak 2011 yılında “Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği”nin yayımlandığını belirterek ve temiz üretim uygulamalarının diğer sektörlerde de yaygınlaştırılması amacıyla SANTEM projesinin hayata geçirildiği ifade etmiştir.

 Sayın AKDENİZ konuşmasında ayrıca, temiz üretim uygulamalarının kirliliği oluşmadan kaynağında önlemenin yanı sıra, ürün maliyetlerinin azaltılmasında da pozitif yönde katkı sağladığına vurgu yaparak, SANTEM gibi sektörlere özgü temiz üretim olanaklarının değerlendirildiği projelerin devamının sağlanması gerektiğini belirtmiştir.

Maya ve Demir-Çelik sektörleri için Sektörel İhtiyaçların Belirlenmesi Çalıştayı her bir sektöre özel birer günlük çalışmaları kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Çalıştay süresince gerçekleştirilen oturumlarda öncelikli olarak katılımcılar tarafından maya ve demir-çelik sektörlerinde temiz üretim uygulamalarının yaygınlaştırılması için ihtiyaçlar belirlenmiş ve önceliklendirilmiştir. Daha sonra belirlenen ihtiyaçların hayata geçirilmesi amacıyla öneriler, sorumlu kurum ve kuruluşlar, katkı sağlayacak kurum ve kuruluşlar, uygulama adımları, kaynak ihtiyaçları, finans kaynakları, uygulamaya geçiş ve diğer kriterler belirlenmiştir. Sektör temsilcileri tarafından Sektörel Mevcut En İyi Teknikler (MET)’in tartışılıp, değerlendirildiği oturumlarla  Çalıştay  sona ermiştir.

Yapılan bu çalışmalarla, Maya ve Demir Çelik sektörlerinde öne çıkan temiz üretim uygulamaları dikkate alınarak her bir sektör için Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliğlerinin hazırlanması hedeflenmektedir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır