Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Sanayide Yeşil Dönüşümde ülkemiz için önemli bir adım “Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği” yayımlanmıştır.

15 Ocak 2025

Sanayide Yeşil Dönüşüm Protokol İmza Töreni ve Tanıtım Toplantısı, Bakanımız Sayın Murat KURUM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih KACIR ile TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Sayın Mustafa VARANK'ın katılımıyla gerçekleşti.

Törene, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto LOPEZ ve KKB Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Gökhan ŞAHİN katıldı. Konuşmaların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile KKB arasında çevresel performansa esas veri paylaşımına ilişkin protokol imzalandı.

SANAYİYE YEŞİL DÖNÜŞÜM STANDARDI GETİRİYORUZ

Bakanımız Sayın Murat KURUM tarafından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ilan ettiği “Türkiye Yüzyılı” vizyonunda yer alan “Sürdürülebilirliğin Yüzyılı” kapsamında sanayide temiz ve çevreci üretimi teşvik eden, 14 Ocak 2025 tarihli ve 32782 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği’nin yayımlandığı müjdesi verildi.

“2 yıl süren uzun soluklu bir çalışmayı tamamladık. Bu yönetmelikle beraber, ‘Sanayide Yeşil Dönüşümde’ yeni bir sayfa açıyoruz, yeni bir döneme giriyoruz. Enerji ve kaynak verimliliğini gözeten, sıfır kirlilik prensibiyle çalışan tesislere ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi’ düzenliyoruz ve aslında sanayiye yeşil dönüşüm standardı getiriyoruz. 6 bin tesisi ilgilendirecek bu düzenlemeyle tesisleri sınıflandıracağız ve A sınıfı belge alan sanayicimizi uluslararası pazarda daha prestijli hale getireceğiz.”

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sayın Fatih TURAN tarafından yönetmelik kapsamında üretimlerini çevre, enerji, su, atık su ve kaynak verimliliği açısından en temiz tekniklerle gerçekleştiren sanayi tesisleri için Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenlenerek çevresel performans durumlarının ortaya konulacağı detaylarını aktardı.

KİRLETMEDEN ÜRETMEK MÜMKÜN

Yönetmelik kapsamında düzenlenecek “Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi” ile sanayi tesislerinin, uluslararası kabul görmüş mevcut en iyi teknikler çerçevesinde çevresel performans durumları ortaya konulacaktır.

Yönetmelik kapsamına giren; Enerji, Metal, Mineral, Kimya, Atık Yönetimi ile Tekstil, Otomotiv, Deri, Kağıt, Gıda, Hayvancılık gibi sektörlerde yaklaşık 6000 tesis bulunmaktadır. Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi ile mevcut en iyi tekniklerin kullanım durumuna göre, yüzde yüz uyumdan yüzde elli uyuma kadar F’den A’ya tesislerimiz sınıflandırılacaktır.

Sanayi tesislerimizin nihai hedefi A sınıfı Belge almak olup, yenilikçi ve temiz teknolojileri kullanarak bu belgeye ulaşabilecekledir.

Sanayi tesisleri 1/12/2025 tarihinden itibaren en az D sınıfında olacak şekilde planlanacak, kurulacak ve işletmeye alınacaktır. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan veya çevresel etki değerlendirmesi mevzuatına göre başvurusu bulunan sanayi tesisleri kademeli bir geçişle 31/12/2028 tarihine kadar en az F, 31/12/2030 tarihine kadar en az D sınıfında Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi almakla yükümlü olacaktır.

Çevresel performans durumlarına göre belgelendirilen sanayicilerimizin uluslararası pazarda rekabet gücünün artırılması hedeflenmektedir. Bu belge ile, sanayicimizin finansman kaynaklarına, yeşil fonlara erişimi kolaylaştırılacaktır.

Törende, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sayın Fatih TURAN ile KKB Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Gökhan ŞAHİN arasında sanayide yeşil dönüşümü hızlandıracak “Çevresel Performansa Esas Veri Paylaşımına İlişkin Protokolü” imzalandı. Bakanlığımız altyapısında bulunan Hava Emisyon Yönetimi (HEY) Portalı ve NEFES yazılımı verileri doğrultusunda tesislerin çevresel performans skorları belirlenecektir. Hesaplamalar yardımıyla tesislerimizin yeşil dönüşümünü hızlandırılacak, sektörümüzün acilen ihtiyaç duyduğu finansman desteğine çok daha süratli bir şekilde ulaşmasına imkân sağlanacaktır.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır