Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü’nün 38. Açık Uçlu Çalışma Grubu Toplantısı 15-23 Temmuz 2016 tarihlerinde Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan TAN’ın başkanlığında Türkiye heyetinin katılımı ile Avusturya’nın Viyana kentinde gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını Birleşmiş Milletler Çevre Programı Ozon Sekretaryası İcra Sekreteri Tina Birmpili’nin gerçekleştirdiği Montreal Protokolü Açık Uçlu Çalışma Grubu Toplantıları yılda iki kez düzenlenmektedir. Çalışma Grubu Toplantılarında Protokole taraf ülkelerce mevcut yıl içerisinde gerçekleşen gelişmelerin değerlendirmesi yapılarak yılda bir kez düzenlenen Montreal Protokolü Taraflar Toplantısına hazırlık amacıyla gerçekleştirilmektedir.38. Açık Uçlu Çalışma Grubu Toplantısında görüşülen önemli konular arasında; Ozon Tabakasını Incelten Maddelerin kullanımları ile uzun süredir çalışmaları süren Kyoto Protokolü kapsamında yer alan ve iklim değişikliğine olumsuz etkisi olan Florlu Sera Gazlarının kontrol altına alınması ve azaltımının Montreal Protokolü altına alınması ile ilgili değişikliği de içeren düzenlemeler bulunmaktadır.
Montreal Protokolü yükümlüklerinin gerçekleştirilmesi konusundaki başarısı nedeniyle bugüne kadar ulaşılan başarılı uluslararası çevre anlaşması olarak kabul edilmektedir.
197 ülkenin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü’ne ülkemiz 1991 yılında taraf olmuş ve tüm değişikliklerini kabul etmiştir. Montreal Protokolü ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilmektedir
Ülkemiz Montreal Protokolünün uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer almakta olup, ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olmaya devam edecektir. .