Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi İle Deniz Kirliliği Konusunda Çalışmalar Devam Ediyor.

22 Mart 2014

2 Eylül 2008 tarihinde Cidde’de yapılan Türkiye-KİK Dışişleri Bakanları Toplantısında Ülkemizle Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) arasında stratejik diyalog amacıyla Mutabakat Muhtırası imzalanmıştır. Bu çerçevede 27 Mayıs 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen Yüksek İstişare Toplantısında, kaza sonucu oluşan deniz kirliliğine hazırlıklı olma ve müdahale amacıyla oluşturulan acil müdahale sistemi ile gemilerden kaynaklanan kirliliği önleme çalışmaları konusunda karşılıklı işbirliği kararı alınmıştır. 

Bu kapsamda, 20-21 Mart 2014 tarihlerinde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Bahreyn temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da teknik ziyaret gerçekleştirilmiştir. Programın açılış konuşmasını yapan Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Recep Akdeniz, KİK ile yapılan iş birliğinin önemine dikkat çekerek, katılımcıların birer elçi olarak çalışmalarımızı en iyi şekilde ülkelerine aktaracaklarına inandığını vurgulamıştır.  

Ziyaretin ilk gününde katılımcılara, ülkemizde acil müdahale, gemi kaynaklı atıkların ve deniz çöplerinin yönetimine dair oluşturulan sistem ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından deniz kirliliğini önlemeye ilişkin yapılan çalışmalar konusunda bilgiler verilmiştir. İstanbul-Tuzla Tersaneler Bölgesi ziyaret edilerek, 5312 sayılı “Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun ve Kanunun Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde Bakanlığımızca onaylanmış olan Risk değerlendirmesi ve Acil Müdahale Planı, plan çerçevesinde tesiste bulunması gereken malzeme ve ekipmanlar konusunda bilgi alınmıştır. Yine tesiste yaşanan kazalar ve kirliliğe müdahale konusunda tecrübeler paylaşılmıştır.  

Ziyaretin ikinci gününde ise, Haydarpaşa Limanında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Organizasyonu olan İSTAÇ A.Ş. tarafından gerçekleştirilen gemilerden atık alınması operasyonu incelenmiş ve bu çerçevede atık alım tesisinde verilen hizmetlerle ilgili bilgi alınmıştır. Yine İSTAÇ A.Ş. tarafından gün boyunca Üsküdar sahillerinde dalış yaparak deniz dibinden çöp çıkarma faaliyetinde bulunmuştur. Gerek gün içerisinde çıkarılan gerekse daha önce çıkarılmış olan çöpler sahilde sergilenmiş, KİK temsilcileri ve halk tarafından sergilenen çöplere büyük ilgi gösterilmiştir.  

Iki günlük programın sonunda; gemilerden kaynaklanan kirlilik ve deniz çöpleri ile mücadele konularında Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin uzmanlık ve mevcut teknolojilerin paylaşımları, acil durumlarda hazırlıklı olma, müdahale konularında ülkelerde önemli bir bilgi birkiminin olduğu ve bunun paylaşımı, ülkeler arası ziyaretler sırasında özellikle akademik çevrelerin ve konu ile ilgili özel girişimcilerin de heyetler içerisinde yer almasının faydalı olacağı, konuları değerlendirilmiştir. 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır