Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, Atık Yönetimi Çalıştayı 11-14 Ekim 2017 tarihleri arasında Konya'da gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış töreni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcisi Müsteşar Yardımcısı Tibor SZTARICSKAI, Vali Vekili ve Belediye Başkan Vekili’nin konuşmaları ile gerçekleştirilmiş olup yapılan çalıştay ile atık yönetimi konusunda ilgili olan tüm kurum ve kuruluşların temsilcileri, üniversiteler, sanayiciler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden 200'ü aşkın temsilci bir araya geldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada; atık yönetiminin aynı zamanda "israf yönetimi" olduğunu belirterek “katı atık yönetimi konusunda ülkemizde yaşanan sorunların tartışılarak çözüm önerilerinin üretilmesi, mevcut uygulamaların güçlendirilmesi, yürütülen araştırmaların çeşitlendirilmesi, uygulamaları ve araştırmaları yönlendirecek ve destekleyecek kararların alınması ve ilgili tüm paydaşlarla sektördeki yeniliklerin değerlendirmeler yapılarak yol haritaları oluşturulacaktır.” dedi.
Türkiye'nin artık 20 yıl sonrası için planlama yaptığını dile getiren ve çevre yönetimi konusundaki Bakanlık çalışmalarını vurgulayan Sayın Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK konuşması şöyle sürdürdü;
"Atıklardan ekonomimize kaynak oluşturma çabası içindeyiz. 81 ilimizin atık yönetimi planlarını oluşturuyoruz. Büyükşehirlerimizde atıkların bertaraf tesislerinin kurulması noktasında ciddi yol aldık. Geri dönüşümü artırmak, hammaddeye erişimi kolaylaştırmak ve istihdam sağlamak amacıyla maddesel dönüşüm en önemli husus olarak görülmektedir. Ülkemizde geri kazanım açısından önemli ilerlemeler sağlamıştır. Yıllık 31 milyon ton belediye atığı ortaya çıkıyor. 2002'de bunun yüzde 1'i geri kazanılırken, bugün sayı yüzde 13'e çıkmıştır." dedi.
Bakanlık olarak atıkların kaynağında ayrıştırılması, toplanması ve geri kazanımı, uzun süredir yapılan çalışmalar arasında yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK, “Tüm dünyada giderek yaygınlaşan sıfır atık yaklaşımının hayata geçirilmesini zaruri hale getirmiştir. Bu noktadan hareketle sıfır atık yaklaşımını hayata geçirmek için öncelikle Bakanlığımızda çalışmalara başladık. Bakanlığımızda yapılan çalışmanın ardından sıfır atık projesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde de başlatılmıştır. Hem Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hem de Bakanlık binamızda öncelikle atık kaynakları, karakterizasyonu ve türleri belirlenmiş, değerlendirilebilir atıkların kaynağında ayrı toplanması için kumbaralar yerleştirilmiş, yemek ve ekmek artıkları hayvan barınaklarına gönderilmiş, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunulmuştur. Bu çalışma kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binasındaki 3 aylık uygulamada; 45 ton kağıt, 11 ton plastik, 2,5 ton cam, 1 ton metal olmak üzere yaklaşık 60 ton değerlendirilebilir atığı çöpe gitmeden ayrı toplayarak ekonomiye kazandırdık. Organik atıklarımızdan da kompost üretmeye başladık.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından oturumları yöneten moderatörlere plaketleri verildi.
Çalıştay, Düzenli Depolamada Bertaraf Edilecek Atık Miktarının Azaltılması, Düzenli Depolama Öncesi Ön İşlem Tesisi Teknolojileri ve Düzenli Depolama Tesislerinin Projelendirilmesi, İnşaatı, İşletilmesi konuları olmak üzere 3 ayrı oturumda gerçekleştirildi.
Katı Atık Yönetimi Çalıştayı Sonuç Raporu İçin Tıklayınız.