Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

İklim Değişikliği Konferansı gerçekleştirildi

19 Haziran 2013
İklim Değişikliği Konferansı gerçekleştirildi
İklim Değişikliği Konferansı gerçekleştirildi

İklim Değişikliği Konferansı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf 195 ülkeden toplam 2412 temsilcinin katılımı ile 3-14 Haziran 2013 tarihleri arasında Almanya’nın Bonn Kenti’nde gerçekleştirildi.

Konferansa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Murat ZORLUOĞLU’nun başkanlığında Bakanlık temsilcileri ile birlikte Dışişleri Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcilerinin yer aldığı 23 kişilik bir heyetle katılım sağlandı.

Toplantılarda, Sözleşmeye taraf ülkelerin yükümlülükleri ve Doha’da alınan kararlar çerçevesinde yeni anlaşmaya dair teknik hususlar, 2015 yılına kadar yeni anlaşmanın oluşturulması ve 2020 yılında yürürlüğe girmesi planlanan anlaşmanın yapıtaşları üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantının gündem maddelerinden ülkemiz ile ilgili olan özel koşulları olan ülkelere (sadece Türkiye) sağlanacak destekler (finansman, teknoloji transferi, kapasite geliştirme) konusu ile ilgili olarak Sekretarya ile ikili görüşme yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Sekretarya tarafından hazırlanan Teknik Çalışma Dokümanı müzakere edildi. Hazırlanan teknik kâğıdın Türkiye’ye sağlanacak desteklerle ilgili mevcut durumu ve Türkiye’ye hâlihazırda sağlanan destekleri içerdiği ifade edilirken, bundan sonraki süreçte; Türkiye ile ilgili gündeme ilişkin taslak kararın, 11-22 Kasım 2013 tarihleri arasında Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenecek olan 19. Taraflar Konferansı’na kadar hazır olacağı belirtildi.

Toplantılarda, dünyadaki enerji sistemlerinin düşük karbonlu sistemlere geçişin yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, karbon tutma ve depolama konuları dikkate alınarak nasıl gerçekleştirileceği hususlarına odaklanıldı.

ADP Müzakerelerinde, Müsteşar Yardımcısı Murat Zorluoğlu Heyet Başkanı olarak ülkemiz adına bir konuşma gerçekleştirerek; İklim Değişikliği müzakere sürecinde 2020 sonrası rejimin kurgulanmasında iddialı, katılımcı ve etkin uygulama sürecinin üç temel unsur olduğunu, yeni anlaşmanın, Sözleşme ilkeleri doğrultusunda tüm taraflar için yasal bağlayıcılığı olarak adil ve geniş katılımlı biçimde kurgulanarak ileriye yönelik tüm tarafların ulusal öncelikleri ve yeteneklerine göre taahhütlerinin almasını temin etmesi gerektiğini vurguladı.

Zorluoğlu ayrıca, yeni anlaşmanın iklim değişikliği, azaltım, uyum, finans, teknoloji, kapasite geliştirme ve raporlama unsurlarını içermesi gerektiğini, uygulama bağlamında anlaşmanın tarafların özel koşullarına uygun olarak ve 21. yüzyılın gerçeklerini yansıtarak esnek biçimde formüle edilmesi gerektiğini belirterek Türkiye’nin yeni düzenin kurgulanmasında elinden gelen tüm çabayı göstereceğini kaydetti.

Ayrıca, toplantı neticesinde ülkelerin, 2015 yılı sonunda Paris’te gerçekleştirilecek 21. Taraflar Konferansında karara bağlanacak yeni anlaşmaya ilişkin beklentilerini içeren bildirimlerini 1 Eylül 2013 tarihine kadar BMİDÇS’ye iletmesine karar verildi. Ülkelerden gelen bildirimler doğrultusunda Sekretaryanın, 12-22 Kasım 2013 tarihinde Varşova’da gerçekleştirilecek 19.Taraflar Konferansı’nda müzakere edilmek üzere 30 Ekim 2013 tarihine kadar bir teknik belge hazırlaması kararlaştırıldı. Diğer taraftan 2014 yılında Ön Taraflar Konferansı’nın Venezulla’da, 20. Taraflar Konferansının ise Peru’da düzenlenmesine karar verildi.

Bundan sonraki süreçte, ülkemiz Sekretarya ve diğer taraf ülkeler ile yakın işbirliği içerisinde çalışarak, istediği somut çıktıları 11-22 Kasım 2013 tarihleri arasında Polonya/Varşova’da gerçekleştirilecek olan Taraflar Konferansında Taraflar Konferansı Kararı olarak aldırmak yönünde müzakerelerini sürdürecek.



Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır