II. İstanbul Karbon Zirvesi Başladı.
06 Nisan 2015
Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının yanı sıra çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun desteğiyle Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenen II. İstanbul Karbon Zirvesi 2-3 Nisan tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
Enerji ve iklim değişikliği alanında ulusal ve uluslararası düzeyde kamu görevlileri, akademisyenler ve özel sektör temsilcilerini aynı çatı altında buluşturan zirvenin açılış konuşması Zirve Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya tarafından gerçekleştirilmiştir.
Ardından Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği (IETA) Başkanı Dirk Forrister, İstanbul'da düzenlenen zirvenin çok farklı kesimleri bir araya getiren önemli zirve olduğunun altını çizerek, "Paris Zirvesi öncesi çok iyi bir hava olduğunu ve İstanbul'u Paris İklim Zirvesi öncesinde karbon emisyonları konusunda daha iyiye gitmek isteyen herkesin yollarının kesiştiği bir nokta olarak gördüğünü belirtmiştir.
Bakanlığımız, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci ise konuşmasında, Türkiye'nin iklim değişikliği müzakerelerinde temel istikametinin, Küresel iklim değişikliği ile mücadelede sanayi devriminden itibaren tarihsel sorumluluğa sahip gelişmiş ülkelerin liderlik rolü üstlenmesi ve iklim değişikliğine sebep olmayan, İklim değişikliğinin sebebi olmayan ancak sonuçlarından en çok etkilenecek ülkelerin de haklarının korunması olduğunu belirtmiştir.
Bu anlamda, yeni anlaşmanın en önemli unsurlarından birinin finansman olduğunu vurgulayarak, gelişmiş ülkelerin azaltım ve uyum alanlarında, gelişmekte olan ülkelere finansman sağlamalarının büyük önem arz ettiğini söylemiştir.
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında Türkiye'nin iklim değişikliği strateji belgesini ve iklim değişikliği eylem planını hazırladığına ve ilgili faaliyetlerin yürütüldüğüne işaret eden Sebahattin Dökmeci, bu çerçevede, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir iktisadi araç olan karbon piyasaları ile ilgili ülkemizdeki çalışmalarda ivme yakalandığını, gönüllü karbon piyasasında, hidroelektrik, rüzgâr ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji alanında 300’ün üzerinde proje geliştirildiğini ve su sayede yılda 20 milyon ton karbondioksit azaltımının gerçekleştirildiğini, Gönüllü Karbon Piyasasını hal-i hazırda etkili biçimde kullanmakta olan ülkemizin bu deneyiminin ileri dönemde karbon piyasalarına katılım açısından da bir fırsat sunmakta olduğunu ifade etmiştir.
Konuşmaların ardından 'Paris İklim Zirvesi'ne Giden Yol' oturumu ile devam eden zirvede alanında uzman kişiler birbirinden farklı konularda tecrübelerini, birikimlerini ve planlamalarını çeşitli oturumlarda paylaşmıştır.