Florlu Sera Gazlarına İlişkin Mevzuat Sektör Çalıştayları, Çevre Yönetimi Genel Müdürü V. Sayın Muhammet ECEL’in açılış konuşmalarıyla başladı. Yaklaşık 80 kişinin katılımıyla 24-28 Şubat 2014 tarihlerinde gerçekleşen toplantı, “Türkiye’deki F-Gazların Kullanımı ve İlgili Mevzuatın Uyumlaştırılması için Teknik Destek Avrupa Birliği Projesi”nin Hedefleri ve Kapsamının Tanıtılması, oluşturulacak yönetmeliğin söz konusu sektörlere getireceği yükümlülükler ve kısıtlamalar ile ilgili sunumlar ile devam etmiştir.
Ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü ile ilgili ulusal, uluslararası çalışmaların izlenmesi ve koordinasyonu çalışmaları Ulusal Odak Noktası görevini yürüten Bakanlığımız koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.
Protokol yükümlülükleri ve ulusal mevzuat kapsamında aşamalı olarak sonlandırılan Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) yerini tüm dünyada olduğu gibi Florlu Sera Gazları (F-gazlar) almaya başlamıştır. İklim değişikliğine olan olumsuz etkisi nedeniyle çok yüksek Küresel Isınma Potansiyeline (GWP) sahip olan F-gazları Kyoto Protokolü altında yer almaktadır. AB adaylık sürecinde olan ülkemiz uyumlaştırmayı taahhüt ettiği mevzuat arasında yer alan 842/2006 EC sayılı Bazı Florlu Sera Gazlarına İlişkin Direktif de yer almaktadır.
Bu çerçevede, ulusal kapasitenin geliştirilmesi küresel hedefi kapsamında ülkemizde Florlu Sera Gazları ve OTİM’ler ile çalışan ekipmanların tespiti ile ilgili metodolojinin geliştirilmesi, F-Gazlar ile ilgili uluslararası mevzuata uyumlaştırma konusunda kapasite artırımı ve son olarak eğitim ve sertifikasyon çalışmalarının yürütülmesi hedefiyle sunulan Türkiye’deki F-Gaz Kullanımına İlişkin Teknik Yardım ve İlgili Yönetmeliğin Uyumlaştırılması Projesi Avrupa Birliği Delegasyonu tarafından kabul edilmiş ve Kasım 2013 itibariyle uygulamaya geçilmiştir.
Projenin genel amacı olan F-Gaz Taslak Yönetmeliği’nin hazırlanması kapsamında, Ulusal kapasitenin geliştirilmesi aktivitesi dahilinde gelen yükümlülükler çerçevesinde soğutma ve iklimlendirme, yangın söndürme, şalt cihazları, mobil iklimlendirme ve kimyasal endüstriyeller sektör paydaşlarıyla görüş alışverişinde bulunulması için 4-6 Şubat 2014 tarihlerinde Ankara’da, 10-14 Şubat 2014 tarihlerinde İstanbul’da ve 24-28 Şubat 2014 tarihlerinde ise İzmir’de çalıştaylar düzenlenmiştir.