Bakanlığımızca 2015 yılında başlatılan ve Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen; Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde evsel, kentsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinde oluşan ve oluşması beklenen arıtma çamuru miktarının tespiti, işlenmesi, yeniden kullanımı/geri kazanımı ve bertarafı ile ilgili sorunların belirlenerek çözüm önerilerinin oluşturulmasını amaçlayan “Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planın Hazırlanması Projesi”nin kapanış toplantısı, NKÜ Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, OSB Yönetimleri, Belediyeler, Sanayi Temsilcileri ve Kamu kurum ve kuruluşları sivil toplum örgütleri ile tüm diğer paydaşlar katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile başlayan Ergene Havzası Eylem Planı çalışmasını tamamlayıcı nitelikte olan Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesi'nin bölge için çok önemli çalışmalardan biri olduğunu söyledi.
Rektör Şimşek'ten sonra konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise “Öncelikle bölgedeki endüstriyel sektörlerin proje konusuyla ilişkili verilerinin güncellenmesinin gerçekleştirildiğini, daha sonra ise mevcut ve oluşması beklenen arıtma çamuru miktarının tespit edildiğini, endüstriyel arıtma çamuru karakterizasyonu, arıtma çamurlarının işlenmesi, çamur geri kazanım ve bertaraf alternatiflerinin belirlenmesi ile maliyet analizlerinin yapıldığını belirterek, Ergene havzasının arıtma çamurlarının depolanması yerine enerji elde etmek için kullanılmasının öngörüldüğünü” ifade etti.
Ayrıca, arıtma çamurlarının çimento fabrikaları başta olmak üzere biyogaz gibi çeşitli seçenekler ile enerjiye dönüştürmek adına çeşitli alternatifler üzerinde çalışıldığını aktaran Müsteşar Öztürk, Ergene Havzası atıksu arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarının bertaraf edilmesi için üniversite bünyesinde yararlı bir çalışma gerçekleştirildiğini bu çalışma sonucunda, arıtma çamurlarının depolanmasının çözüm olmadığı kanaatine varıldığını dile getirerek, proje kapsamında arıtma çamurlarının tamamının çeşitli yöntemlerle yönetilmesinin koşullarını belirleyen senaryolar oluşturulduğunu ve bu senaryolar içinde bölgeye en uygun senaryoya göre Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planı’nın hazırlandığını belirtti.
Müsteşar Öztürk, Bakanlığımızda da arıtma çamurlarının bertaraf edilmesi için sıfır atık modeli kapsamında çeşitli alternatiflerin oluşturulduğunu ve söz konusu bu çalışmaların daha kolay hale getirilmesi ve yatırımcıların önünün açılması için de mevzuatta birtakım değişiklikler yapılmasının planlandığını kaydetti.
Proje Koordinatörü Lokman Hakan TECER ise proje kapsamında yapılan çalışmaları ve çıktıları paylaşmıştır.
Toplantı sonunda, katılımcıların projeden beklentileri ve bundan sonra yapılacak çalışmalara ilişkin değerlendirmeleri alınarak toplantı tamamlanmıştır