Avrupa Birliği'nin, uçucu organik bileşiklerden kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolüne yönelik direktiflerinin uyumlaştırılması çalışmaları çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülmekte olan “Endüstriyel Uçucu Organik Bileşik Emisyonlarının Kontrolü Projesi” Teknik Destek Bileşeninin “Açılış Konferansı” 14 Mart 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Projede gerçekleştirilecek çalışmaların tanıtılması ve uyumlaştırılacak direktiflerin etkileri hakkında farkındalık oluşturulmasının amaçlandığı açılış konferansına paydaş kamu kurum ve kuruluşları, sektör birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katılım sağladı. Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Ecel, Avrupa Birliği Delegasyonu Mali İşbirliği Altyapı Sosyal ve Bölgesel Projeler Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonilla ve Projenin yüklenici firması Grontmij Mühendislik Müşavirlik ve Tasarım Ltd. Şti. Takım Lideri Dr. Michael Flanagan’ın açılış konuşmalarını yaptığı konferansta ayrıca, İklim ve Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği ve Entegre Kirlilik Önleme Şube Müdürü İbrahim Özdemir Uçucu Organik Bileşik (UOB) Emisyonları Açısından Ülkemizdeki Mevcut Durum ve Direktiflere Uyumun Etkilerinin Belirlenmesi; Petrol Sanayi Derneği Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörü Aydın Özbey Türkiye Petrol Sektörü ve UOB Direktifine Uyum; Otomotiv Sanayi Derneği’nden TOFAŞ Çevresel Sistemler Yöneticisi Tamer Atalay Otomotiv Sanayisinde UOB Emisyonları Azaltım Çalışmaları konularında sunumlar yaparken, proje ekibi teknik uzmanlarının yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Danışman firma Grontmij Türkiye ile yürütülen söz konusu proje çerçevesinde; akaryakıt depolama, dolum ve boşaltımına, akaryakıt servis istasyonlarına, seçili endüstriyel sektörlerde organik solvent kullanımına ve belirli boyalarda organik solvent kullanımına ilişkin detaylı bir envanter çıkarılacak ve bu tesislerin ve faaliyetlerin direktiflere uyumu kapsamında alınması gereken önlemlerin maliyet analizi yapılacak.