Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Döngüsel Ekonomide Entegre Atık Yönetimi Eğitimi Ankara’da gerçekleştirildi

11 Ekim 2024
Döngüsel Ekonomide Entegre Atık Yönetimi Eğitimi Ankara’da gerçekleştirildi

“Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek (DEEP) Projesi” kapsamında düzenlenen “Döngüsel Ekonomide Entegre Atık Yönetimi Eğitimi”, 10-11 Ekim 2024 tarihlerinde Ankara’da 250’den fazla katılımcı ile gerçekleştirildi.

Eğitimin açılış konuşmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Gürsel Erul ve DEEP Projesi Takım Lideri Sayın Mihail Dimovski tarafından yapıldı.

Sayın Erul, konuşmasında dünya ile eşzamanlı olarak Türkiye’de de yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomi çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bu süreçte elde edilen sonuçların reel sektörde uygulanmasının önemine vurgu yaparak kaynakların verimli kullanılması ve su kaynaklarının korunmasının kritik olduğuna, özellikle tekstil sektöründe su ve hammadde kullanımının yoğunluğuna dikkat çekti. Geri dönüştürülmüş içerik kullanımının zorunlu hale getirilmesinin, Avrupa Birliği ile yapılan ihracatı doğrudan etkileyebileceğini belirtti. Bu zorlukların diğer sektörlere de yayılabileceğini ifade etti.

Ayrıca sanayide yeşil dönüşüm ile verimliliğin artırılması yönünde önemli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Sayın Erul, sürdürülebilir üretim ve tüketimin birlikte inşa edilebileceğini vurguladı. Eğitimin de bu hedeflere hizmet etmesi açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü temsilcileri, yerel yönetimlerin temsilcileri ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla üç ayrı oturumda gerçekleşen eğitimde; Atık Sevkiyatı Tüzüğü, Sanayide Yeşil Dönüşüm, Döngüsel Ekonomi İzleme Göstergeleri, AB’de Alternatif Toplama Yöntemlerinin Değerlendirilmesi ve Döngüsel Ekonomi Çerçevesinde İyi Uygulamalar, Ulusal Taksonomi Kriterleri Çalışmaları, AB ve Türkiye’de Entegre Atık Yönetiminde Kullanılan Ekonomik Araçlar, Atık Çerçeve Direktifi Teklifi, AB ve Türkiye’de Atık Sonu ve Yan Ürün Uygulamaları, Atık Çerçeve Direktifi Teklifi, Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Tüzüğü Teklifi, Döngüsel Ekonomi ve Yerel Yönetimler, Türkiye'de Sıfır Atık Yönetim Sistemi, Atık Getirme Merkezleri ve Kaynağında Ayrı Toplama Uygulamaları, Bertarafsız Atık Yönetimi: Azaltım Perspektifinden Türkiye ve Dünyadan Yerel Uygulamalar, Türkiye’de Biyoatıkların Yönetimi, Sürdürülebilir Bataryalar Tüzüğü, Sürdürülebilir Ürünler için Ekotasarım Tüzüğü (ESPR), Yeşil Geçişte Tüketicileri Güçlendirmek için AB Kuralları, Yeşil İddialara ilişkin Direktif Teklifi, Türkiye’de Depozito Yönetim Sistemi Çalışmaları, Sürdürülebilir İş Modelleri, Yeşil Dönüşüm Destek Programı konu başlıkları ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Eğitimin sonunda soru-cevap ve değerlendirme oturumları gerçekleştirildi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır