Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Döngüsel Ekonomi Doğrultusunda Entegre Atık Yönetimi Konusunda Eğiticilerin Eğitimi” Sakarya’da gerçekleştirildi

19 Eylül 2024
Döngüsel Ekonomi Doğrultusunda Entegre Atık Yönetimi Konusunda Eğiticilerin Eğitimi” Sakarya’da gerçekleştirildi

“Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek (DEEP) Projesi” kapsamında düzenlenen “Döngüsel Ekonomi Doğrultusunda Entegre Atık Yönetimi Konusunda Eğiticilerin Eğitimi”, 16-19 Eylül 2024 tarihlerinde Sakarya’da düzenlendi.

16 – 19 Eylül tarihleri arasında düzenlenen eğitimin açılış konuşması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sayın Fatih Turan tarafından yapıldı. Sayın Turan, konuşmasında “önle - azalt - yeniden kullan - geri dönüştür” yaklaşımının önemine, Türkiye’nin “sıfır atık” konusunda gösterdiği ilerlemeye, bu çalışmaların ve DEEP Projesi’nin AB normlarına uygun şekilde döngüsel ekonomiye geçişe sağladığı katkıya vurgu yaptı. Sayın Turan şu ifadeleri kullandı:

 “Sıfır Atık Projemiz sayesinde ve döngüsel ekonomi ilkeleri doğrultusunda hareket ederek 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı mevcutta yaklaşık yüzde 35’e çıkardık, amacımız geri kazanım oranını 2035 yılında yüzde 60’a çıkarmaktır. Ülkemiz, Avrupa Birliği’ne adaylık sürecindeki bir ülke olarak AB düzenlemelerine uygun şekilde döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırmaya yönelik çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.”

Genel Müdür Sayın Fatih Turan ülkemizin döngüsel ekonomiye geçişinde tüm taraflara önemli görevlerin düştüğü, döngüsel ekonomide kaynak verimliliği, geri kazanım, geri dönüşüm ve endüstriyel simbiyoz uygulamalarını içeren atık yönetimi ve eğitim teknikleri konusunda, bu etkinlikle, Bakanlığımız personelinin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Diğer taraftan bu eğitimin tamamlanmasının ardından İl Müdürlüklerimiz başta olmak üzere diğer kurum kuruluşlar ve özel sektör dahil olmak üzere entegre atık yönetimine dahil olan ilgili paydaşların personelinin eğitimine de katkı sağlayacağını belirtti.

Dört gün süren eğitimde; ulusal ve uluslararası uzmanlar ve kurum yetkilileri tarafından AB Döngüsel Ekonomi Eylem Planı Kapsamında güncel gelişmeler, döngüsel ekonomi ve atık yönetimi, Malzeme Değerlendirme Konusunda AB’de İyi Uygulamalar, Döngüsel Ekonomide Plastiklerin Geleceği, AB’de Atık Sonu Uygulamaları, AB ve Türkiye’de Alternatif Toplama Yöntemlerinin Değerlendirilmesi, AB’de Döngüsel Ekonomi Doğrultusunda Atık Önleme, Azaltım ve Kaynağında Ayrı Toplama Uygulamaları konularında bilgilendirme yapılmıştır.

Ayrıca eğitimin son gününde etkili eğitim ve sunum teknikleri konusunda da yetkin eğitim uzmanınca katılımcılar bilgilendirilmiştir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır