Denizlerimizdeki yoğun gemi trafiği deniz kazaları riskini arttırmakta iken deniz ve kıyılarımızda meydana gelebilecek her türlü petrol ve diğer zararlı madde kirliliğine karşı hazırlıklı olmanın önemine bir kez daha dikkat çekiyoruz. Gerek gemi kaynaklı gerekse de kıyı tesisi kaynaklı deniz kirliliklerinin giderilmesi hızlı, etkin ve kararlı bir işbirliği gerektirmektedir. Bu çerçevede 5312 Sayılı Kanun ile, denizlerimizde meydana gelen petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenme olaylarında erken ve etkin müdahale edecek acil müdahale sistemi oluşturulmuştur. Koordinasyon ve işbirliğini kolaylaştırmak suretiyle kamu ve özel kaynakların etkin kullanılmasını teminen 6 Bölgesel ve 1 Ulusal Acil Müdahale Planı Bakanlığımızca hazırlanarak 2012 yılında yürürlüğe konulmuştur. Aynı zamanda, mevzuat kapsamında 377 adet kıyı tesisimizin Risk Değerlendirmesi ve Acil Müdahale Planı onaylanmıştır.
Geçen zaman içerisinde ulusal ve bölgesel acil müdahale planlarımızın güncellenmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda; gerek acil müdahale planlarımızın güncellenmesi gerekse de deniz kirliliği olaylarına etkin müdahalenin planlanması amacı ile, “Deniz Kirliliği Olaylarında Müdahalenin Planlanması Projesi” Bakanlığımız ve TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. arasında imzalanan sözleşme ile yürütülmeye başlanmıştır. Projede aynı zamanda, Risk Değerlendirmesi ve Acil Müdahale Planı hazırlamakla yükümlü kıyı tesislerinin deniz kirliliğine etkili müdahale etmesi için çevresel risklerin belirlenmesi ve kıyı tesislerinin sınıflandırılması ile tüm kıyılarımızda kirlenme olayına hazırlıklı olma, müdahalenin planlanması, atıkların toplanması ve bertarafı ile kirlenen alanların rehabilitasyonu, zararların tazmini ve işbirliği esaslarını içerecek şekilde müdahale planlamasının güncellenmesi amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında 11-12 Haziran 2024 tarihlerinde, Bakanlığımız Konferans Salonunda, Deniz Kirliliği Olaylarında Müdahalenin Planlanması Projesi Çalıştayı ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalıştay Bakan Yardımcımız Sayın Hasan SUVER, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sayın Recep AKDENİZ ve Türksat Coğrafi Bilgi Teknolojileri Direktörü Sayın Mustafa AKTAŞ’ın açılış konuşmaları ile başlamıştır. Çalıştayımıza liman, tanker, tersane işletmecileri ve gemi sahipleri, acil müdahale firmaları, sigorta ve tazmin konulu panellerde üst düzey temsilciler ile atık yönetimi rehabilitasyon ve doğal hayatın korunması ve kaza sonrası izleme panellerinde il müdürlüklerimiz, merkez kamu kurum ve kuruluşları ile çok sayıda akademisyenimizin değerli katkıları olmuştur.