Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, denizlerin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesine karşı hazırlıklı olmak üzere kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor.
“5312 Sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun ve Uygulama Yönetmeliği” çerçevesinde kazalara karşı hazırlıklı olma çalışmaları kapsamında hazırlanan 1 ulusal ve 6 bölgesel acil müdahale planı 08.02.2012 tarihinde yürürlüğe girmişti.
Planlar, müdahale faaliyetleri kapsamında, teşkilatlanmayı, yetki görev ve sorumlulukları, kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğini, yapılacak işlemleri, hazırlıklı olma, müdahale imkan ve kabiliyetleri içeriyor.
Ulusal ve Bölgesel Planlarla entegre olacak şekilde, kaza sonucu oluşan atıkların yönetimi, kirlilikten etkilenen alanlar ile canlıların restorasyonu ve rehabilitasyonuna yönelik planların hazırlanması amacıyla Bakanlığımızın Müşterisi olduğu “Gemi Kazaları sonucu oluşan atıkların Atık Yönetim Planlarının Hazırlanması ve Kirlenen Alanların Rehabilitasyonu Projesi” TÜBİTAK-MAM tarafından yürütülmektedir.
Proje kapsamında, 7-9 Mayıs 2014 tarihleri arasında “ Deniz Kazaları- Tehlikeli Atıkların Yönetimi, Kirlenen Alanların Restorasyonu ve Yaban Hayatı Rehabilitasyonu Çalıştayı” TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde gerçekleştirilmiştir.
Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Recep AKDENİZ ve TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitü Müdürü Sayın Prof. Dr. Mehmet KİTİŞ’in açılış konuşmalarıyla başlayan Çalıştay’a; Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK-MAM temsilcilerinin yanı sıra, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 28 kıyı ilinden İl Müdürlüklerimizin temsilcileri ve yine kıyı illerine ait belediyelerden temsilciler katılım sağlamıştır. Proje konusunda uluslararası çalışmalarda görev alan CEDRE ve Sea Alarm’dan gelen uzmanlar, tecrübelerini Çalıştay süresince katılımcılarla paylaşmışlardır. Çalıştayda; kaza sonrası rehabilitasyon için gerekli altyapı, tesis, ekipman planlaması, döküntü türleri ve müdahale aşamaları, atık minimizasyonu ve atık yönetimi, çevresel hasarın tespiti, tazmin ve uluslararası fonlar gibi konularda bilgi alışverişi sağlanmıştır.