Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

DEEP Projesi Döngüsel Ekonomi Konferansı gerçekleştirildi

16 Şubat 2024

“Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi (DEEP Projesi)” kapsamında, döngüsel ekonomi konseptinin daha geniş hedef gruplara tanıtılması ve döngüsel ekonomi alanındaki en iyi uygulamaların paylaşılması amacıyla 18 Ocak 2024 tarihinde Ankara’da “Döngüsel Ekonomi Konferansı” düzenlendi.

Sıfır Atık başta olmak üzere döngüsel ekonominin önemli başlıklarının konuşulduğu konferansa Bakan Yardımcısı Fatma Varank; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sümeyra Merve Kılınç; Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Odoardo Como; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hüseyin Bayraktar katılım sağladı.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sn. Recep Akdeniz yaptığı konuşmada kaynakları tasarruflu kullanmanın önem kazandığı günümüzde; doğrusal ekonomi modelinden döngüsel ekonomi modeline geçişin zorunlu hale geldiğini vurguladı. “Döngüsel ekonomi, hem 2053 iklim nötr hedefimize ulaşmada hem de sınırlı ham madde kaynaklarımızın muhafaza edilmesi açısından günden güne önem kazanan bir kavramdır.” dedi.

AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Sn. Hüseyin Bayraktar da AB tarafından Türkiye’de desteklenen başta atık yönetim tesisleri olmak üzere devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Sn. Bayraktar, “Çevre yatırımlarında ülkemiz bir köprü özelliği taşıyor.” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Bölüm Başkanı Sn. Odoardo Como, döngüsel ekonomi ilkelerinin hem millî gelire katkıda bulunacağını hem de 700 000 yeni mesleğin ortaya çıkacağını söyledi. Sn. Como sözlerine şöyle devam etti: “AB, 2002 yılından bu yana 1,5 milyar Avro'dan fazla hibe tahsis ederek su kaynaklarının ve su tedarikinin korunması, su, atık, kimyasallar, hava kalitesi ve doğal kaynakların daha iyi yönetilmesine yönelik yatırımlar da dahil olmak üzere Türkiye'yi bu çabasında mali yönden desteklemektedir.”

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Sn. Mehmet Kemal Bozay toplumsal farkındalığı artırmanın önemine işaret etti ve “Bizim yeni nesillere nasıl bir gelecek bırakacağımızı bugünden belirlememiz gerekiyor. Bireysel hassasiyetlerimizin ne kadar yayılmasını sağlarsak o kadar kolektif hareket ederiz.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Sn. Fatma Varank, Türkiye’de Hanımefendi Sn. Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık politikalarının yaygınlaştırılmasının önemine değinerek bunun döngüsel ekonomi ilkeleri ile ilişkisini vurguladı. “Bakanlık olarak döngüsel ekonomi prensipleri kapsamında kaynakların verimli kullanılması ve atığın kaynak olarak değerlendirilmesi için çalışıyoruz” diyen Sn. Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Ulusal Döngüsel Ekonomi Strateji ve Eylem Planı’nı ilgili kurumlar ve sektör temsilcileriyle birlikte şekillendirdiğinin altını çizdi.

Konferansta Aktör ve çevre gönüllüsü Sn. Engin Altan Düzyatan’ın “Sen De Fark Et” adlı belgeselinden kısa bir kesit gösterildi. Sn. Düzyatan gerçekleştirdiği konuşmada bir çevre gönüllüsü olarak çevre konusundaki hassasiyetinin üzerinde durdu.

DEEP Projesi Takım Lideri Sn. Mihail Dimovski “Derin (DEEP) Etki” isimli konuşmasında Şubat 2022’de başlayan proje kapsamında devam eden çalışmalara 83 kurumun katıldığını ve toplam 255 anket yapıldığını, bu çalışmalar sonucunda Türkiye’nin döngüsellik oranının %4,54 çıktığına işaret etti. Sn. Dimovski, “Projenin en önemli çıktılarından biri Ulusal Döngüsel Ekonomi Strateji ve Eylem Planı. Bunun kısa sürede onaylanmasını bekliyoruz.” dedi.

Konferansın ilk oturumu olan “Döngüsel Ekonomi-Yeşil Mutabakatın Omurgası Paneli”, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sn. Recep Akdeniz tarafından yönetildi. Panelde; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Sn. Louisa Vinton; Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Sn. Bahar Güçlü; Dünya Bankası, Sürdürülebilir Kalkınma, Avrupa ve Orta Asya Baş Uzmanı Sn. Andrea Liverani; İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Sn. Konca Çalkıvik konuşmalarını gerçekleştirdiler.

“Döngüsel Ekonomi Uygulamaları” isimli ikinci oturumun başkanlığı Holland Circular Hotspot CEO’su ve Avrupa Döngüsel Ekonomi Paydaş Platformu Eş-Başkanı Sn. Freek Van Eijk tarafından yapıldı. Panelde Türkiye, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Ülke Başkan Vekili Sn. Şule Kılıç; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Seyit Ardıç; İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Sultan Tepe ve Novocycle Technologies Kurucusu Sn.Taha Uluhan konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Konferans Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Daire Başkanı Sn. Sabriye Ayhan’ın yaptığı değerlendirme sonrası gerçekleştirilen soru ve cevap oturumu ile sona erdi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır