Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona Sözleşmesi) çerçevesinde Akdeniz deniz çevresinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için kıyıdaş ülkeler arasında işbirliği çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Sözleşme kapsamında; Akdeniz Bölgesinde deniz çevresinin korunmasını ve daha iyi duruma getirilmesini sağlamak için gerekli tedbirleri almak amacıyla iki yılda bir sözleşmeye taraf olan 21 ülke ve Avrupa Birliği temsilcileri ve üst düzey yetkilileri, teknik ekipleri ve konuyla ilgili odak noktaları, uluslararası sivil toplum kuruluşları ve basın mensupları ile bilim insanlarının katılım sağladığı ve gerek mali gerekse teknik detayların görüşülerek taraflarca onaylandığı taraflar konferansı (COP Toplantısı) düzenlenmektedir. 22. Taraflar toplantısı Türkiye’nin ev sahipliğinde 7-10 Aralık 2021 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi.
07.12.2021 tarihinde açılış konuşması Sn. Bakanımız Murat KURUM tarafından yapıldı. İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanlığı Yetkilisi Dr. Carlo ZAGHI’nin yürüttüğü Barselona Sözleşmesi Sekretaryası Büro Başkanlığının Türkiye'ye devredildi.
COP 22 toplantısında oturum başkanlığı Sn. Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR tarafından yürütüldü. 4 gün süren COP 22 Konferansı 21 Ülkenin ve Avrupa Birliği’nin temsilcileri, teknik ekipleri, uluslararası sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarının içinde yer aldığı 670’e yakın katılımcıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Akdeniz’deki kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı, yabancı türlerin varlığı, gemilerden kaynaklı kirlilik ve iklim değişikliği konuları tüm yönleriyle ele alındı.
Barselona Sözleşmesi’nin 45’inci yıl dönümünde gerçekleştirilen bu toplantılarda alınan kararlar, Akdeniz’in; temiz, çöpsüz, kendi kendine yeterli, sürdürülebilir ve Mavi Ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.
Akdeniz ülkelerinin Değerli Bakanlarıyla “Mavi Bir Akdeniz’e Doğru: Çöpsüz Miras Bırakmak; Biyolojik Çeşitliliği Korumak, İklim Dengesini Sürdürmek” başlığıyla toplantıları gerçekleştirmek için bir araya gelindi.
Bu toplantılarda; Akdeniz’imizin geleceği konuşuldu, tarihi kararlar alındı.
İlk olarak COP22'de Orta Vadeli Strateji Planının 2022-2027 dönemi yol haritası belirlendi. İkinci olarak Akdeniz'de Kükürt Emisyon Kontrol Alanı (SECA) ilan edilmesi kararı alındı. 1 Ocak 2025’e kadar Akdeniz'de seyreden gemilerin yakıtının kükürt içeriği binde beşten binde bire düşürülmesine ilişkin çok önemli bir karara imza atıldı. Üçüncü olarak biyolojik çeşitlilik, istilacı türler ve mevcuttaki zenginliklerin korunması konularında önemli kararlar alındı. Akdeniz Bölgemizdeki deniz çöplerinin toplanması ile ilgili Bölgesel Planların Güncellenmesi kararlaştırıldı.
Üçüncü gün Sn. Hanımefendi Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve UNEP Genel Müdür Yardımcısı Joyse Msuya ve konferansa katılım sağlayan ülkelerin kadın lideri ile “Akdeniz’deki Kadın Liderler Öğle Yemeği” gerçekleştirildi.
COP 22 Programı kapsamında, Uydu Takip Cihazı ile takip edilmek üzere Beste ve Berra isimli iki kaplumbağa evlerine ait oldukları denize bırakıldı.
Barselona Sözleşmesi kapsamında Atina’da gerçekleştirilen 19. Taraf Ülkeler Toplantısında “İstanbul Çevre Dostu Şehir Ödülü” verilmesi kararı alınmıştır.
Söz konusu karara istinaden 2 yılda bir düzenlenecek olan taraflar konferansında; Akdeniz’e kıyısı olan bir şehre, belirlenen kriterler çerçevesinde yapılacak olan değerlendirmeler neticesinde, “İstanbul Çevre Dostu Şehir Ödülü” verilmektedir.
İlk defa 17-20 Aralık 2017 tarihlerinde Arnavutluk’ta düzenlenen olan 20. Barselona Sözleşmesi Taraf Ülkeler Toplantısında (COP 20) Akdeniz’e kıyısı olan bir İzmir Belediyesine çevrenin korunması için yaptığı çalışmalardan dolayı “İstanbul Çevre Dostu Şehir Ödülü” verilmiştir.
İstanbul Çevre Dostu Şehirler Ödülü’nün bu yıl üçüncüsü verilen İstanbul Çevre Dostu Birincilik Ödülünü Sn. Hanımefendi Emine ERDOĞAN tarafından takdim edildi.
Birinci olan İspanya Malaga Belediyesi, İkinci olan İtalya Genoa Belediyesi ve Üçüncüsü Hırvatistan Crikvenica Belediyesi’dir.
22.Taraflar Konferansı öncesinde, 16-17 Kasım 2021 tarihlerinde İstanbul’da ikincisi düzenlenen Gençlik Etkinliğinde Akdeniz’imizin birer incisi olan gençlerimiz ile bir araya geldik. Gelecekteki Akdeniz’imizin sesi olması için bir araya geldiğimiz gençlerimiz ile "Akdeniz’in 2050 Yılında Ne Durumda Olacağını Düşünüyorsunuz" sorusunu tartıştık. Ve Akdeniz gençliğini temsil eden üç gencimiz Gençlik Etkinliğinin çıktısı olan Gençlik Bildirisi programın üçüncü gününde Bakanlar Oturumunda açıklandı.
COP 22 toplantılarının başarıyla tamamlandı. COP 22 Bakanlar Deklarasyonu kabul edildi. Bakanlar Deklarasyonuna ve ilgili dokümanlara https://www.cop22med-turkey.com/ sayfasından ulaşabilirsiniz.