Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Avrupa ve Orta Asya (ECA) Bölgesel Ozon Ağı İşbirliği Toplantısı gerçekleştirildi.

28 Mayıs 2013

Bu yıl kuruluşunun 10. yılını kutlayan ve 2012 yılı geleneksel toplantısı İstanbul’da gerçekleştirilen Avrupa ve Orta Asya (ECA) Bölgesel Ozon Ağı yıllık toplantısı 21-23 Mayıs 2013 tarihlerinde Makedonya’nın Ohrid kentinde gerçekleştirildi.

Makedonya Çevre ve Fiziksel Planlama Bakanlığı ile UNEP Ozon Eylem Programı işbirliğinde gerçekleştirilen toplantı, Makedonya Çevre ve Fiziksel Planlama Bakanı Zoran Petrov ve Dış İşleri Bakan Yardımcısı Abdilakim Ademi, Ozon Sekreteryası Genel Sekreteri Marco Gonzales, Makedonya Ulusal Ozon Birimi Müdürü Marin Koçov, ve UNEP ECA Bölgesel Ozon Ağı Koordinatörü Halvart Koeppen tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı.

Avrupa ve Orta Asya Ozon Ağı ülkelerinden Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Kırgızistan, Makedonya, Moldova, Karadağ, Tacikistan, Rusya, Sırbistan, Türkmenistan, Ukrayna, Özbekistan Ulusal Ozon Birimlerinin de bulunduğu toplantıya, Türkiye adına Ulusal Odak Noktası görevini yürüten Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile soğutma sektörü adına Soğutma Sanayi ve İşadamları Derneği (SOSİAD) temsilcileri katılım sağladı.

Toplantının 75 katılımcısı arasında Ulusal Ozon Uzmanları, 20 Avrupa ve Orta Asya (ECA) Ozon Ağı ülkesinden İklimlendirme ve Soğutma Uzmanları, Ozon Sekretaryası temsilcileri, UNDP ve UNIDO gibi uygulayıcı kuruluş temsilcileri, Montreal Protokolü Soğutma Teknik Seçenekler Komitesi (RTOC) temsilcileri, akademisyenler ile Çok Taraflı Fon (MLF) temsilcileri yer aldı.

Toplantı soğutma teknisyenlerinin eğitim ve sertifikasyonu, soğutma mühendisleri ile mimarların ortak çalışmasının önemi üzerinde görüşmeler ile başladı.  Söz konusu toplantıda ulusal soğutma ve iklimlendirme derneklerinin ihtiyaçları, Montreal Protokolü hükümleri, veri ve raporlama gereklilikleri, Montreal Protokolü Taraflar Toplantısı ve Yönetim Kurulu Toplantısı kararlarının gözden geçirilmesinin yanı sıra geçiş ekonomisi ülkelerinde Hidrokloroflorokarbonların (HCFC) sonlandırma planları ile ilgili hem politika üretimi hem de teknik alternatiflere ilişkin bilgi ve görüş alışverişlerinde bulunulurken, ülkelerarası yeni işbirliklerinin altına imza atıldı. Ayrıca, ozon ve iklim dostu alternatiflere geçiş ve teknoloji artırımı için geçerli uluslararası standartlar da tartışıldı.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır