Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi
Genel Müdürlüğü

Arıtma tesislerinin çıkış suları on-line izleme sistemleri ile 7/24 takip ediliyor

22 Şubat 2013

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği’nde yapılan değişiklik gereği arıtma tesislerinin çıkış suları on-line olarak izlenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünce çalışmaları yürütülmekte olan; Gerçek Zamanlı Uzaktan Atık Su izleme Sistemleri Çalışmalarına Dair Genelge ile debisi 10.000 m3/gün ve üzerinde olan arıtma tesislerinin çıkışlarına gerçek zamanlı (on-line) uzaktan atıksu izleme istasyonlarının kurulacak.

İzleme istasyonlarının kurulum çalışmaları ülke genelinde devam ederken, genelge kapsamına giren tesis sayısı 154. Şu ana kadar 55 civarında istasyonun bağlantıları sağlanmış durumda. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı bünyesinde yer alan merkezi veri tabanına anlık olarak veriler aktarılırken, sürekli ölçüm sistemleri ile alıcı ortama verilen suların temel kalite göstergeleri olan sıcaklık, debi, çözünmüş oksijen, iletkenlik ve pH değerleri sürekli (on-line) olarak ölçülüyor. Endüstri tesislerinin arıtma çıkışlarının 7/24 sürekli on-line izlenmesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kirliliğin yerinde tespitine yönelik müdahale ve mücadele kapasitesi artacak.

Genelge kapsamındaki tesislerin cezai sürece girmesinden önce ülke genelinde tesislerin Genelge ile ilgili farkındalıklarını artırıcı, söz konusu sistemin kurulumunun hızlandırılması ve teknik bilgi eksikliğini giderici birer günlük bölgesel bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Şu ana kadar yoğun sanayileşmenin olduğu Tekirdağ-Çorlu bölgesi (Mayıs 2012)  ve Gaziantep (Haziran 2012) bölge illerindeki tesis yetkilileri ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik personeli katılımı ile bilgilendirici toplantılar düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanlarınca yapılan denetimler ve gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarında ortaya çıkan görüş ve değerlendirmeler doğrultusunda söz konusu Genelge tümüyle yeniden incelenerek, karmaşa oluşturan teknik hususlar netleştirildi ve uygulamadaki aksaklıkları giderecek yenilikler eklendi. Bu kapsamda 2011/14 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılarak,  teknik ve idari ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilip 2012/24 sayı ile yayımlandı.

Genelge için tıklayınız.

Ekleri için tıklayınız.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır