Genel Müdürlüğümüz Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, Selçuk Üniversitesi ile birlikte yürütülen “Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı Projesi”nin Kapanış Toplantısı 30 Nisan 2018 tarihinde, Ankara’da Holiday Inn Otel’de gerçekleştirildi.
Söz konusu kapanış toplantısına, Bakanlığımızdan Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlüklerimizin yanı sıra konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlükleri ve sanayi tesisleri ile organize sanayi bölgelerinin temsilcileri tarafından katılım sağlandı.
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Recep AKDENİZ ile Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN’in açılış konuşmalarının ardından Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan NAS tarafından proje kapsamında yapılan çalışmalar ve projenin sonuçları hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.
Genel Müdür Yardımcısı Recep AKDENİZ yaptığı konuşmada, sınırlı olan su kaynakları üzerindeki baskının tarımsal, endüstriyel faaliyetler ve nüfus artışıyla birlikte arttığına ve iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek, su kaynaklarının akılcı bir şekilde yönetiminin önemine vurgu yaptı. Çevre ve insan sağlığının korunması noktasından hareketle su kirliliğinin önlenmesindeki temel politikamızın öncelikli olarak atıksu oluşturmayan ve oluşan atıksuyun geri kazanarak tekrar kullanımını sağlayan temiz üretim teknolojilerinin benimsenmesi ve “kirliliğin kaynağında önlenmesi” olduğunu belirten AKDENİZ, Bakanlığımızca atıksu yönetimi konusunda yapılan çalışmalardan bahsederek, ülkemizde mevcutta %1.2 olan arıtılmış atıksuyun kullanım oranının 2023 yılında %5’e çıkarılmasının hedeflendiğini ve proje sonuçlarına göre mevzuatımızda yer alan atıksu geri kullanım kriterlerinin, farklı kullanım alanları için güncellenebileceğini ifade etti.
Proje koordinatörü Prof. Dr. Bilgehan NAS sunumunda, proje kapsamında yapılan çalışmalar ve proje sonucunda maden, gıda, içki, selüloz-kağıt-karton, kömür hazırlama-işleme-enerji üretme, organize sanayi bölgeleri olmak üzere altı farklı sektör için oluşturulan sanayi sektörleri uygulama kılavuzlarından bahsetti. Toplantı, bundan sonra yapılacak çalışmalara ilişkin değerlendirmeler ile son buldu.