Gemi kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesinde kilit rol oynayan Mavi Kart uygulaması Muğla’nın ardından Antalya’da da hayat geçirildi.
Antalya Kaleiçi Yat Limanında, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş’ın katılımıyla yapılan törenle 03 Temmuz 2012 tarihi itibari ile Mavi Kart uygulamasına geçildi.
Gemi kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesi çalışmaları uluslararası alanda olduğu kadar ülkemizde de büyük önem arz ediyor. Ülkemiz, “Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesi Sözleşmesi” (MARPOL73/78)’e 1990 yılında taraf olurken sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla “Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” 26.12.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Söz konusu yönetmelik kapsamında; küçük deniz araçları için geliştirilen “Mavi Kart Uygulaması”, gemi atıklarının etkin yönetimi ve takibini sağlamak amacı ile gemilerin atıklarını online olarak bildirmesi ve atık kabul tesislerince alınan atıkların bertaraf tesisine kadar online takibini sağlayacak olan sistem 2011/1 Mavi Kart Uygulama Genelgesi olarak 05 Ağustos 2011 tarihinde yayımlanarak Muğla İl sınırlarında resmen uygulamaya başladı. Genelge kapsamında 2013 yılı Ağustos ayına kadar tüm kıyı şehirlerinde uygulamaya geçilmesi planlanıyor.
Mavi Kart Uygulama Genelgesi, bayrağı ne olursa olsun 2006/6 sayılı Gemi Atıklarının Bildirimi ve Haberleşme Genelgesi kapsamı dışında kalan banyo, tuvalet ve mutfak gibi atık üretecek donanıma sahip olan tüm gemi ve su araçlarının atıklarının takibini sağlamak amacıyla Bakanlıkça yürürlüğe konan Mavi Kart Sisteminin geçerli olduğu illerde balıkçı barınakları, yat limanları ve buna benzer kıyı tesislerinde atık alım hizmetinin verilmesini ve Mavi Kart Sisteminin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesini kapsıyor. Bu bağlamda; Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi ile, ne kadar atık oluştuğu, hangi kıyı tesisine verildiği, ne şekilde bertaraf edildiği elektronik olarak web ortamında online olarak izlenebiliyor. Ayrıca Mavi Kart sayesinde yat ve diğer teknelerdeki sintine, pis su ve çöplerin denize yasadışı boşaltılması da önlenebiliyor.